17.7 C
Sarajevo
20.06.2024

Nikšić: Dodikovi postupci jesu otvorena prijetnja državi

Nikšić je u komentaru na današnji govor Milorada Dodika, istakao kako članu Predsjedništva BiH nije prvi put da nastupa sa ove pozicije. Također, Nikšić je naglasio da nakon današnjih izjava Milorada Dodika očekuje reakciju OHR-a i međunarodne zajednice.
“U vezi današnjih dešavanja i zasjedanja Narodne skupštine RS-a, očekujem da otvoreno institucionalno podrivanje Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini i novi poziv na secesionizam iz letargije trgnu međunarodnu zajednicu i Visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini. Ovo nije prvi put, niti je više neobično da Milorad Dodik nastupa sa ovih pozicija. Kao što su laste glasnik proljeća, tako je i Dodikova priča o otcjepljenju glasnik skorih Općih izbora. Međutim, zaista je prevršio svaku mjeru i njegovi postupci jesu otvorena prijetnja državi”, rekao je Nikšić.

Šef SDP-a istakao je kako je danas puno više onih koji vole BiH te da neće dopustiti da se na bilo koji način ugrozi suverenitet države.

“Niko ne treba sumnjati da je danas puno više nas koji volimo Bosnu i Hercegovinu i nećemo dopustiti da nam razvlače pamet kako bi oni ostali na vlasti, niti ćemo dopustiti da se na bilo koji način ugrozi suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine. U našoj Bosni i Hercegovini ima mjesta za sve građane i ponosne pripadnike svih naših naroda, a svoje ksenofobične strahove Dodik neka zadrži za uski krug ljudi koji će mu prvi okrenuti leđa kada bude morao polagati račune pred pravosudnim institucijama Bosne i Hercegovine, prije ili kasnije”, ističe predsjednik SDP-a.

- OGLAS -

Na kraju, Nermin Nikšić je naglasio da ukoliko visoki predstavnik ne reaguje na nove Dodikove izjave, bit će veći rušitelj Ustava BiH i Dejtonskog sporazuma od samog Dodika.

“Ako visoki predstavnik ne reaguje i ne sankcioniše Dodika, biće veći rušitelj Ustava i Dejtonskog sporazuma od njega samog. Dejtonski sporazum je pretpostavio postojanje institucije OHR-a upravo kako bi država bila direktno zaštićena od ovakvih nasrtaja. Ukoliko na njih ne odreaguje konkretnim mjerama, a ne saopštenjima, Vis

- Advertisement -

“Potpuno je jasna njegova želja da nesposobna i korumpirana vlast umjesto rješavanja životnih problema građana, nabavke vakcina, migrantske krize, ponovno građanima servira danas priču o otcjepljenju, sutra o ugroženosti, prekosutra o ko zna čemu. Ukoliko OHR i ovaj put izbjegne izvršiti svoju dužnost na koju se obavezao Aneksom 10, za očekivati je da tamo negdje početkom izborne 2022. godine dođe do kulminacije radikalizma”, naglasio je Nikšić.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA