20.5 C
Sarajevo
21.09.2024

Nikšić: Doživotni zatvor za Karadžića jedina moguća kazna kako bi se žrtvama osigurao minimum pravde

Konačna presuda Radovanu Karadžiću veliki je događaj za Bosnu i Hercegovinu i sve njene građane, naročito za porodice žrtava agresije, genocida i drugih ratnih zločina počinjenih u Bosni i Hercegovini.

Doživotni zatvor na koji je osuđen Karadžić predstavlja jedinu moguću odluku kako bi se donio minimum pravde za sve koji su stradali u provođenju zločinačke politike stvaranja velike Srbije.
U svijetu kakav jeste ovo je maksimum koji žrtve mogu dobiti.

Zato trebamo učiniti sve da gradimo i jačamo našu domovinu Bosnu i Hercegovinu, jer time na najbolji način kažnjavamo sve one koji su krenuli rušiti Bosnu i Hercegovinu i koji to na različite načine rade i danas.
Nadam se da će ova presuda početi razbijati laži i manipulacije oko toga šta se desilo u periodu od 1992. do 1995. godine.

- OGLAS -

Zbog onih koji osporavaju istorijske činjenice, koji negiraju genocid, opsadu Sarajeva, stradanje desetina hiljada nedužnih ljudi širom BiH, izuzetno je važno što je sve ovo dokazano i još jednom potvrđeno pred Međunarodnim sudom u Hagu.

Radovan Karadžić ostat će upisan u svjetskoj istoriji kao jedan od najvećih ratnih zločinaca i bilo kakvo negiranje te činjenice, nikada to neće moći promijeniti.

- Advertisement -

Pozivam vlasti u entitetu Republika Srpska i vlasti u Srbiji da se konačno jasno distanciraju od ratnih zločinaca i politike koja je te zločine isplanirala i provela, te da im prestanu dodjeljivati odlikovanja ili njihovim imenima nazivati javne institucije. Dužni su to uraditi zbog budućnosti svih nas.

Mi, u Bosni i Hercegovini moramo nastaviti graditi mir, suživot i pomirenje. Drugog puta nema. To je moguće samo uz puno uvažavanje činjenica o onome šta se desilo tokom rata kao i otklanjanjem posljedica koje je rat proizveo.
Ova presuda još je jedan doprinos tom procesu.
Pozivam sve u Bosni i Hercegovini, naročito političke lidere, da se odgovorno odnose prema ovome što je utvrđeno pred Sudom u Hagu i da radimo na stvaranju pravedne, uspješne i jedinstvene Bosne i Hercegovine.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA