17.7 C
Sarajevo
20.09.2024

Nikšić: Program u TK biće ponuđen DF-u, NS, SBB-u i SBiH; Bh.blok će opstati

lavni odbor trebao bi donijeti odluku o tome hoće li SDP u Tuzlanskom kantonu učestvovati u vlasti.

Naime, Kantonalni odbor SDP Tuzlanskog kantona je zatražio od Predsjedništva i Glavnog odbora SDP BiH, da u slučaju blokade političkih procesa zbog neuspostavljanja nove skupštinske većine i nemogućnosti formiranja Vlade Tuzlanskog kantona, uzmu u obzir specifičnu društveno-političku situaciju u ovom kantonu, oko formiranja vlasti.

– Odluka je vrlo precizna, da program koji uradi KO SDP TK se dostavlja DF-u, Našoj stranci, SBIH-u i SBB-u, rekao je Nikšić. To je 19 zastupnika i dovljna većina da se formira Vlada u TK, rekao je Nikšić i dodao da se moraju pokušati zadržati neki principi i pokušati formirati vlast bez nacionalnih stranaka pa i SDA.

- OGLAS -

Nikčić je rekao da će Bh.blok opstati i ako neke stranke izađu.

– Mi smo jučer razmatrali tu opciju na Predsjendištvu. Nama svakako predstoji formaliziranje i otvaranje mogućnosti da mu s pridruže neke stranke. Hoće li neko, mislim da nije bač prirodno da odeta u vlast sa nacionalnim stranka i ostanete u Bh. Bloku, hoće li se to desiti to ej odluka nekog drugog. Ali Bh.blok će opstati, rekao je Nikšić.

- Advertisement -

– Stav Predsjednišva je da GO treba ostati pri stavu da se ne pravi vlast sa nacionalnim strankama, ali da istovremeno daje punu podršku da se na području TK na osnovu građanske platforme formira nova Vlada koju će predvoditi SDP. U tom smislu Predsjedništvo je zaduzilo predsjednika Nermina Nikšića i potpredsjednika Denisa Bežirovića i Zukana Heleza da u punom kapacitetu pomognu, rekao je Saša Magazinović i dodao:

-GO će danas donijeti odluku o raspisivanju izbora za predsjednika SDP-a. Ti izbori će biti održani 25.maja ove godine. Donijeti ćemo odluku i o održavanju kongresa, prijedlog je da on bude održan 6. augusta u Sarajevu, rekao je Magazinović.

Danas će biti odlučeno i o statusu Damira Nikšića nakon incidenta kojeg je napravio na zadnjoj sjednici GO. Nikšić je rekao da je prijedlog da Damir Nikšić bude isključen iz SDP-a.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA