12 C
Sarajevo
02.03.2024

NiP: Prijetnje hrvatskih zvaničnika nisu samo opasnost za BiH već i za Hrvatsku

Povodom izjave hrvatskog ministra vanjskih i evropskih poslova Gorana Grlića Radmana u kojima navodi niz “spornih i netačnih tvrdnji, uz otvorenu prijetnju kako Hrvatska neće dozvoliti nikome da nametne građansko uređenje BiH”, iz Naroda i Pravde ističu kako ovakve izjave ne doprinose dobrosusjedskim odnosima dvije zemlje.

„Poražavajuće je čuti kako hrvatska zvanična politika koju predstavlja i u čije ime govori ministar Goran Grlić Radman, šalje prijeteće poruke susjednoj zemlji i to uoči jednog od njenih najznačajnijih praznika – Dana nezavisnosti. Takve poruke ne doprinose dobrosusjedskim odnosima, doživljavamo ih kao direktnu prijetnju i pokušaj Hrvatske da opstruira nužne promjene na euroatlantskom putu BiH“, navode iz Naroda i Pravde.

Krajnje nepoštivanje institucija Bosne i Hercegovine od strane Republike Hrvatske i njene zvanične politike u Narodu i Pravdi vide u odnosu spram člana predsjedništva Željka Komšića dok je nepoznavanje prilika i zlonamjernost očigledna u stavovima o konstitutivnosti naroda.

- OGLAS -

„Bez obzira slagali se ili ne slagali sa nekim, odbijanje da se susretnete sa jednim članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine predstavlja krajnje negiranje institucija jedne države. To su sramni potezi jedne evropske zemlje koji Hrvatsku svrstavaju među one zemlje koje su ne samo protiv Bosne i Hercegovine, već i protiv Evropske unije, NATO-a… Raspredanje Gorana Grlića Radmana o konstitutivnosti naroda u BiH uz zanemarivanje da je Hrvatska od identičnog modela odustala još prije 30 godina ustvari je pokazatelj i licemjerja i nepoznavanja konteksta“, dodaju iz Naroda i Pravde.

Na kraju, u Narodu i Pravdi vjeruju kako je pošten odnos spram Bosne i Hercegovine u najboljem interesu ne samo bosanskohercegovačkih Hrvata već i same Hrvatske.

„Najavama zvanične hrvatske politike da će se usprotiviti naporima nove američke administracije na čelu sa predsjednikom Bidenom gura Hrvatsku u stanje potpuno izolacije u kakvom se već jednom našla zbog agresivne politike spram Bosne i Hercegovine tokom 1993. godine. Samo građenje dobrosusjedskih odnosa sa Bosnom i Hercegovinom, punim priznavanjem njene nezavisnosti i suvereniteta i poštivanjem njenih institucija, Hrvatska osigurava vlastiti legitimitet na evropskoj i svjetskoj političkoj sceni“, stoji na kraju saopćenja Naroda i Pravde.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA