17 C
Sarajevo
18.10.2024

Njemački ministar potvrdio: Potrebni radnici sa Balkana, ovo su profesije koje su najtraženije

Egzodus – riječ je koja opisuje ono što će uslijediti kada novi njemački Zakon o useljavanju stručne radne snage iz drugih država, uključujući i onih koje nisu članice EU, stupi na snagu 1. januara 2020. godine.

Zakon je usvojen u srijedu uvečer i daje vjetar u leđa svima onima koji sa Zapadnog Balkana planiraju da posao nađu u ovoj zemlji.

Egzodus se očekuje pogotovo iz Srbije i BiH, i to mahom doktora medicinskih tehničara, profesionalnih vozača, i zanatlija svih profila.

- OGLAS -

U srbijanskom sindikatu rada procjenjuju da će iz Srbije uslijed novog njemačkog zakona otići oko 200.000 ljudi, a iz BiH bi ta broj mogao iznositi oko 120.000!

Kako kažu u tom sindikatu, nema grane privrede u kojoj radnici nisu zainteresovani da idu u Njemačku da rade.

- Advertisement -

“Biće lako otići u Njemačku”

Liberalizacija koju je donio taj Zakon podrazumijeva da će biti svi kvalifikovani radnici bez obzira na to da li imaju fakultetsku diplomu ili onu iz srednje škole. Oni će moći prvo da uđu u Njemačku, pa tek onda da traže posao, odsnosno dobijaju boravišnu vizu na šest mjeseci, a kada je o priznavanju diploma riječ, radnici će moći da uđu uzemlju, možda čak i počnu da rade, dok traje postupak priznavanja njihovih diploma i kvalifikacija.

Značajna razlika u odnosu na dosadašnji zakon je ta što njemački poslodavci više neće morati da dokazuju da za mjesto ponuđeno radniku migrantu nije bilo moguće pronaći odgovarajućeg kandidata iz Njemačke ili EU. Odnosno, ako radnik ima potrebnu kvalifikaciju i ugovor o radu, može da dobije posao bez obzira na porijeklo drugih kandidata.

“Njemačkoj su potrebni radnici iz inostranstva”

“Njemačkoj su potrebni stručni radnici, potrebni su joj radnici iz inostranstva” – rekao je, nakon sjednice kabineta, ministar unutrašnjih poslova Horst Seehofer (CSU).

A, njemački ministar zdravstva Jens Špan najavio je pojačano useljavanje ljudi koji se bave njegom i to, kako je precizirao, sa Zapadnog Balkana.

Njemački zakon opustošiće Balkan

Nakon što je Njemačka donijela ovaj zakon, sličan pripremaju Švajcarska, Austrija, Holandija, Belgija i Norveška, što bi značilo da bi u BiH vjerovatno ostali samo Milorad Dodik, Bakir Izetbegović i Dragan Čović, sa užim familijama.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA