11 C
Sarajevo
28.05.2024

Novalić: FBiH kupuje 350.000 doza Sputnika V, izabrane kompanije za uvoz

Kako je rekao, ugovori sa MGM Kakanj i Krajina Groupom će biti potpisani najkasnije do ponedjeljka nakon čega se pristupa nabavci vakcina. Kompanija MGM Kakanj u ugovoru je navela kako isporuku prvog kontigenta vakcina može relaizovati u roku do tri dana nakon potpisivanja ugovora, dok je za Krajinu Group rok između tri i četiri sedmice.

“Radna grupa je uradila svoj posao, zaprimila je ponude sedam kompanije od kojih je u uži izbor ušlo četiri, a izabrane su dvije. Kriteriji su bili po brzini isporuke i cijeni. Zanimljivo da su ponude svih kompanija imale isti cijenu oko 17 eura. Išli smo na sigurno. Za obje kompanije riječ je o vakcinama Sputnik V. U ovom poslu nema sigurnosti, ali smo u ugovoru naveli da plaćamo onog momenta kada Agencija za lijekove registrira taj lijek. Kao Vlada smo rekli da prvi kontigent ne smije biti manji od 100.00 vakcina”, rekao je Novalić.

Istakao je kako će Vlada biti u mogućnosti da nabavi 350.000 vakcina putem ovih kompanija.

- OGLAS -

“Nije važno koja je vakcina, bitno je koja dođe prva. Vidite ni da istočni ni zapadni svijet više ne kalkulira. S ovom dozom možemo vakcinisati 175.000 ljudi. Nadamo se i da će proraditi Covax sistemu. Proradit će malo kasno, ali bit će i to”, kazao je Novalić.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA