26.6 C
Sarajevo
18.07.2024

Noviteti na KCUS-u: Otvorena radna mjesta za 49 ljekara i trinaest medicinskih sestara!

Klinički centar univerziteta u Sarajevu (KCUS) je danas raspisao konkurs za popunu upražnjenih radnih mjesta i to za 49 ljekara specijalista i trinaest medicinskih sestara – tehničara. 

Ovo su radna mjesta koja su ranije ostala upražnjena, bilo odlaskom radnika u penziju ili napuštanjem KCUS-a iz drugih razloga, a koja nisu bila pravovremeno popunjena. 

Trenutno na KCUS-u nedostaje mnogo više kadrova, kako medicinskih tako i nemedicinskih, ali su za sada ispunjeni uvejti samo za popunjavanje ovim radnih mjesta.

- OGLAS -

“U narednom periodu ćemo tražiti način da popunimo i ostala radna mjesta predviđena sistematizacijom”, kazali su s KCUS-a.

“Zahvaljujemo se Zavodu zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo, na čelu sa Muamerom Kosovcem, koje je osiguralo finansijska sredstva za ova radna mjesta, kao i Ministarstvu zdravstva Federacije BiH i ministru dr. Nediljku Rimcu za davanje saglasnosti za raspisivanje javnog oglasa. 

- Advertisement -

Njihovim brzim i profesionalnim djelovanjem KCUS će uskoro dobiti pojačanje, koje će rasteretiti uposlenike i ubrzati proces liječenja. Vrata KCUS-a su otvorena za sve one koji u ovoj ustanovi žele započeti ili nastaviti svoju karijeru, kao i za sve one koji su bili dio našeg tima, ali su otišli zbog nesuglasica sa prethodnim upravama ili iz nekog drugog razloga. Neki od ranijih uposlenika su već iskazali interes za vraćanje u matičnu kuću. Javni konkurs možete pogledati na linku: https://www.kcus.ba/konkursi-i-oglasi/“, saopćeno je s KCUS-a.

Dr. Alen Pilav, v. d. generalnog direktora je naglasio da se radi o radnim mjestima za koje je KCUS od ZZOKS nastavio dobivati novac za njihove plate i nakon što su ta mjesta ostala upražnjena, bez da je prošli menadžment raspisao konkurs za njihovu popunu. 

Podsjećamo vas na gostovanje dr. Alena Pilava u CD-u.

Dr. Pilav je ponovo naglasio da KCUS nije štedionica već bolnica i ušteda novca ne smije imati prioritet nad zdravljem pacijenata. Nedovoljan kadar, nedovoljna i dotrajala oprema su glavni razlozi za duži period čekanje na specijalističke i subspecijalističke preglede te radiološko dijagnostičke procedure. 

“Najveće opterećenje i najduže liste čekanja su u sklopu Dijagnostičke discipline, gdje smo prvo počeli sa prekovremenim radom kako bismo skratili liste čekanja. To je bilo moguće zahvaljujući razumijevanju i odgovornosti v. d. direktora discipline prof. dr. Sabine Prevljak i svih ostalih uposlenika: od doktora, radioloških tehničara, medicinskih sestara-tehničara i pomoćnog osoblja. Na Klinici za patologiju i citologiju i humanu genetiku su zadnja dva vikenda bila radna i nastavit ćemo dok ne dođemo do željenog rezultata.

To je u sadašnjim okolnostima najefikasniji način za skraćivanje listi čekanja na radiološke pretrage i patohistološke nalaze. Na Klinici za radiologiju je samo tokom prošlog vikenda urađeno 37 MRI pregleda (magnetna rezonanca) onkoloških pacijenata, što nam daje pravo da budemo zadovoljni postignutim rezultatima. Uposlenici će za prekovremeni rad biti plaćeni u skladu sa zakonom, ali to nije ni blizu dovoljna naknada za njihovu požrtvovanost, jer je zdravstveni kadar već prilično umoran pošto obavljaju radne zadatke planirane za dva ili više uposlenika, koji trenutno nedostaju”, navodi se u saopćenju s KCUS-a.

 
 
- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA