11.6 C
Sarajevo
05.10.2024

Od početka akcije “Pomozi.ba”: Građani za 36 sati prikupili skoro dva miliona KM!

Građani su od početka akcije Udruženja Pomozi.ba za pomoć ugroženim u poplavama u BiH prikupili skoro dva miliona KM za svega 36 sati. Ovu informaciju danas je objavilo ovo udruženje.

Udruženje je humanitarnu akciju za poplavljena područja pokrenulo jučer i otvorilo broj 17039 pomoću kojeg donirate 2 KM pomoći.

Osim Pomozi.ba, brojni nivoi vlasti u BiH, kao i poznate ličnosti iz naše zemlje i regiona pomogle su poplavljenim područjima. Tako je Milorad Dodik u ime Vlade RS donirao po 50.000 KM općinama koje su zadesile poplave, Grad Sarajevo je također pomogao sa 100.000 KM, Vlada SBK je donirala po 100.000 KM Kreševu, Jablanici i Fojnici, Vlada Brčko Distrikta ukupno 200.000 KM, dok su pomoć pružili i pojedinci poput Zdravka Mamića ili Vahida Halilhodžića ili sportski kolektivi poput FK Sarajevo.

- OGLAS -

Također, poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije naložio je da se preko Eparhije zahumsko-hercegovačke porodicama koje su najugroženije poplavama u BiH uputi jednokratna pomoć u iznosu od 100.000 eura, što je približno 200.000 KM.

Pored materijalne štete koja se već sad mjeri u milionima KM, u jučerašnjim poplavama život je izgubilo najmanje 16 osoba, 13 u Jablanici i troje u Fojnici. Treba reći i to da se nekoliko osoba još uvijek vodi kao nestalo.

- Advertisement -

Brojna područja koja su zahvaćena poplavama još uvijek nemaju struje ni vode, a putno su odsječeni od ostatka države.

Centralna izborna komisija je danas saopćila da će lokalni izbori biti odgođeni u Jablanici, Konjicu, Kiseljaku i Kreševu.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA