7 C
Sarajevo
26.02.2024

Od ponedjeljka blaže mjere u Brčko distriktu

Novom naredbom zabrana kretanja osobama na području Brčkog trajaće sat vremena manje odnosno u vremenskom periodu od 24 do 5 časova, dok je za sat produženo dozvoljeno radno vrijeme ugostiteljskim objektima i drugim aktivnostima u zatvorenim prostorima, odnosno do 23 časa.

Osim toga Štab za zaštitu i spašavanje donio je i naredbu kojom se dozvoljava svim svadbenim salonima organizovanje slavlja, uz obavezno poštovanje epidemioloških mjera, koje između ostalog podrazumijeva ograničenje broja učesnika, prijavu termina održavanja slavlja Inspektoratu i Policiji Brčko distrikta BiH sa spiskom gostiju kao i ostalih mjera.

Kada su u pitanju ostale mjere, između ostalog, preporučuje se održavanje fizičkog razmaka između osoba od 1,5 metra, koje se ne mora se primjenjivati između članova istog domaćinstva ili osoba koje su uobičajeno u bliskom kontaktu. Preporučeno je i da osoblje koje poslužuje na slavljima koristi maske za lice.

- OGLAS -

“Najveći broj osoba koji mogu istovremeno boraviti u zatvorenim i na otvorenim prostorima, uz poštovanje preporučenog fizičkog razmaka od 1,5 metra među posjetiteljima odnosno jedna osoba na 2,5 metra kvadratna, organizatori će odrediti u skladu sa veličinom prostora objekata i objekata predviđenih za slavlja”, navodi se u Naredbi u dijelu koji se odnosi na ograničenje ukupnog broja osoba.

Prema Naredbi učesnici i osoblje prije slavlja treba da izmjere temperaturu, a ako je ona u jutarnjim satima viša od 37,2 stepena Celzijusa, ako se osoba osjeća bolesno ili ima bilo koje znakove bolesti ne preporučuje se odlazak na posao i slično.

Sjedeća mjesta treba da budu označena i udaljena najmanje 1,5 metar, a preporučuje se i da učesnici prilikom ulaska izbjegavaju grupisanje, kao i da najprije ulaze učesnici koji sjede u najudaljenijem dijelu prostora od vrata i tako po redu, kao i da za istim stolom budu smješteni učesnici koji su u uobičajenom kontaktu.

U Naredbi ne navodi da se preporučuje da se pozornica postavi na četiri metra udaljenosti od ostalih učesnika, sa razmakom od dva metra između muzičara odnosno izvođača.

“Broj osoba koje istovremeno mogu boraviti na plesnom podiju zavisi od veličine podija, te je preporuka da se osigura prostor od 2,5 metra kvadratna po osobi”, navodi se u Naredbi Štaba za zaštitu i spasavanje Brčko distrikta BiH, javlja Anadolija.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA