7.7 C
Sarajevo
01.03.2024

Oduzete cigarete u Zenici vrijednosti 78 hiljada KM

Ovlašteni  službenici Regionalnog centra Sarajevo privremeno su oduzeli na području grada Zenice veću količinu cigareta koje nisu bile obilježene akciznim markicama UIO. Tržišna vrijednost privremeno oduzete robe procjenjuju se na iznos od 78.100 KM.
 
Na osnovu ranije prikupljenih obavještajnih informacija da lice sa inicilima A. V. dovozi cigarete bez akciznih markica UIO iz Hercegovine u Zenicu, te iste nelegalno prodaje na području grada Zenice, ovlašteni službenici Uprave preduzeli su niz operativno – taktičkih mjera i radnji, kojom prilikom je lice locirano i otkrivena lokacija koja je služila za skladištenje akciznih proizvoda – cigareta bez akciznih markica UIO.

Izvršeni su pretresi putničkog motornog vozila, te dvije garaže a tom prilikom je pronađeno 13.144 paklica cigareta koje nisu bile obilježene akciznim markicama UIO i vozilo koje je služilo za izvršenje krivičnog djela. Aktivnosti na terene provedene su po naredbama i saglasnostima Tužilaštva BiH i Suda BiH radi prikupljanja dokaza.

Pored privremeno oduzetih cigareta zapljenjeno je i putničko motorno vozilo koje je služilo za izvršenje krivičnog djela, kao i drugi predmeti koji služe kao dokaz počinjenog krivičnog djela. Vrijednost privremeno oduzete robe iznosi 78.100 KM.
 
Zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo “Nedozvoljen promet akciznih proizvoda” iz člana 210a.  Krivičnog zakona BiH, Tužilaštvu BiH biće podnesen Izvještaj o postojanju osnova sumnje o počinjenom krivičnom djelu i izvršiocu protiv osumnjičenog lica, a ovlaštena službena lica Grupe za sprječavanje krijumčarenja i prekršaje i Grupe za istrage nastavljaju dalje prikupljanje dokaza u vezi sa navedenim krivičnim djelom.
 
U aktivnostima na terenu službenici UIO koristili su opremu doniranu od strane Vlade SAD-a kroz program EXBS.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA