10 C
Sarajevo
23.02.2024

Oglasili se iz NATO-a o stavu Ambasade Rusije

U potpunosti poštujemo suverenitet i nezavisnost zemlje i pozdravljamo kontinuirani doprinos Bosne i Hercegovine euroatlantskoj sigurnosti, navode iz NATO-a

Nakon jučerašnjeg saopćenja Ruske Ambasade u kojem je, između ostalog, navedeno da će, “ako Bosna i Hercegovina poduzme korake prema priključivanju u NATO savez, Rusija morati da reaguje. Moskva bi ovaj čin smatrala neprijateljskim…” reagirali su iz NATO-a. 

“Hoće li se države odlučiti na saradnju s NATO-om – bilo putem partnerstva ili kao punopravne članice Saveza – ovisi o svakom pojedinačnom podnositelju zahtjeva i 30 saveznika. Nijedna treća strana nema pravo intervenirati ili staviti veto na takav proces. Sve prijetnje u tom pogledu su neprihvatljive. Vrijeme sfera utjecaja je prošlo. NATO i Bosna i Hercegovina imaju dugogodišnju i obostrano korisnu saradnju. Saradnja s NATO-om ne prejudicira niti jedno potencijalno buduće članstvo Bosne i Hercegovine u NATO-u”, kazala je za N1 Oana Lungescu, glasnogovornica NATO-a.

Između ostalog, poručili su da u potpunosti poštuju suverenitet i nezavisnost zemlje i pozdravljaju kontinuirani doprinos Bosne i Hercegovine euroatlantskoj sigurnosti.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA