11.6 C
Sarajevo
20.09.2024

Okončana sjednica NSRS, Gradiška osmi grad u RS

Prihvaćeni su i zakoni o obnovljivim izvorima energije i efikasnoj kogeneraciji, izmjene i dopune zakona o visokom obrazovanju, po hitnom postupku te nacrti zakona o likvidacionom postupku, izmjene zakona o lokalnoj samoupravi, porezu na dobit te o društvima za osiguranje.

 

Usvojen je i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjem platnom prometu i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o fiskalnim kasama, a koji je upućen u javnu raspravu u trajanju od mjesec dana.

- OGLAS -

 

Poslanici su primili k znanju Specijalni izvještaj Institucije Ombudsmana za ljudska prava Bosne i Hercegovine o stanju u oblasti migracija u Bosni i Hercegovini, te prihvatili informaciju o obavezama koje za Bosnu i Hercegovinu i Republiku Srpsku proističu iz procesa pridruživanja Evropskoj uniji s pregledom mjera i aktivnosti realizovanih tokom 2018. godine, te o ostvarenim rezultatima u približavanju propisa RS-a propisima Evropske unije.

- Advertisement -

 

Usvajanjem ovih tačaka okončana je 3. redovna sjednica Narodne skupštine RS.

 

Ombudsmani upozoravaju na novi priliv migranata

Bosnu i Hercegovinu ove godine očekuje novi priliv migranata, njih oko 60.000, a bh. institucije moraju učiniti sve kako bi se mogle kvalitetno suočiti sa ovim problemom, izjavio je ombudsman za ljudska prava BiH Ljubinko Mitrović.

 

“Želimo upozoriti sve nivoe vlasti šta nas očekuje u ovoj godini. Ako 3.000 ljudi u zemlju uđe za samo mjesec dana, onda je sve jasno”, rekao je Mitrović u Narodnoj skupštini RS u završnoj riječi o specijalnom izvještaju institucije Ombudsmana za ljudska prava BiH o stanju u oblasti migracija.

 

On je naveo da kapaciteti BiH u ovom momentu nisu veći od 3.000 kreveta, što je dodatni problem.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA