26.6 C
Sarajevo
18.07.2024

Općina Stari Grad Sarajevo nastavlja podršku Narodnoj kuhinji Stari Grad

Saradnja između Narodne kuhinje Stari Grad i Općine traje dugi niz godina, a pored finansijske pomoći, Općina je uvijek na raspolaganju i za dodatnu podršku ukoliko je potrebna, rekao je na današnjem potpisivanju ugovora načelnik Hadžibajrić.

Podsjetio je kako je Narodna kuhinja Stari Grad osnovana 1992. godine i u tadašnje vrijeme bila je prva takve vrste na području grada Sarajeva i današnjeg Kantona Sarajevo.

– Zaista bih volio i bio presretan da Narodna kuhinja iz godine u godinu ima sve manje posla. Ali nažalost trenutno živimo u takvoj stvarnosti da bez Narodne kuhinje Stari Grad i naše Tetke, veliki broj ljudi bi nažalost bilo gladno – istakao je Hadžibajrić.

- OGLAS -

Kako je dodao, novac u iznosu od 40.000 KM je planiran budžetom za 2021., kao i svake godine do sada. U posljednjih 12 godina za redovni rad Narodne kuhinje Stari Grad, ova općina je izdvojila oko 480.000 KM.

Upraviteljica Narodne kuhinje Stari Grad Zilha Šeta rekla je da je pomoć Općine Stari Grad uvijek dobrodošla.

- Advertisement -

– Bez Općine Stari Grad, vjerujete, da ne bismo mogli. Omogućili su nam da nam nikad ništa ne nedostaje. Ako je bilo šta trebalo uvijek su bili tu. Pogotovo u posljednjih 12 godina, kako je načelnik Hadžibajrić na čelu Općine – kazala je Šeta.

Prvi obrok u ulici Halači broj 6 na Baščaršiji skuhan je 27. marta 1992. godine za potrebe stanovnika tada opkoljenog grada, što se uzima kao zvaničan datum formiranja Narodne kuhinje Stari Grad. Prije 29 godina krenuli sa samo 180 obroka, a trenutno bez obzira na pandemiju izazavanu koronavirusom svakodnevno spremaju obroke za 700 korisnika.

– Situacija je teška ali ne posustajemo. Uskoro nam idu ramazanski dani i planiramo kao i do sada svakodnevno s ljubavlju, voljom i žarom vrijedno raditi kako bi i ovog ramazana obradovali sve korisnike i postače – ističe Zilha Šeta.

Dodala je kako je Narodna kuhinja Stari Grad otvorena svaki radni dan, uključujući i dane vikenda, saopćeno je iz Općine Stari Grad Sarajevo. 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA