18.8 C
Sarajevo
04.07.2024

Orban sada ima moć u svojim rukama – Mađarska predsjedava EU! Šta BiH može dobiti, a šta izgubiti?

Šta Mađarska sada može uraditi i šta znači „predsjedavanje EU“? Je li BiH u opasnosti?
Viktor Orban je Dodikov blizak saradnik i prijatelj koji bespogovorno podržava sve njegove iracionalne planove i izjave.

Jučer je počeo još jedan „Dan D“ za Bosnu i Hercegovinu – Mađarska je preuzela šestomjesečno predsjedavanje Evropskom unijom. U kontekstu Bosne i Hercegovine – pretpostavlja se da ova novina ne donosi ništa dobro s obzirom na interesne zone ove države predsjedateljice.

Prije mađarskog predsjedavanja, tu ulogu je obnašala Belgija, za čije je „rotaciono“ vrijeme Bosna i Hercegovina dobila pregovarački status za pristup Evropskoj uniji. Postavlja se pitanje šta se može očekivati od Viktora Orbana…

Orban – desničarski lider desničarskog Fidesza prijateljuje s Putinom i Dodikom

- OGLAS -

Viktor Orban, mađarski premijer, već više od desetljeća na čelu je mađarske stranke Fidesz – desničarski orijentirane skupine koja djeluje usred Evrope. Njegovi stavovi često koketiraju s ultranacionalizmom, a poznato je i da gaji dobre odnose s Rusijom i njenim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Viktor Orban je također i Dodikov blizak saradnik i prijatelj koji bespogovorno podržava sve njegove iracionalne planove i izjave. Entitetski predsjednik Milorad Dodik je i Orbana i Putina odlikovao „Ordenom RS na ogrlici“ zbog „naročitih zasluga u razvijanju i učvršćivanju saradnje i političkih odnosa između RS i Mađarske“.

- Advertisement -

Orban je i jedan od lidera koji podržava Dodika u iracionalnim htijenjima u prisvajanju bosanskohercegovačke državne imovine. Orban je i lider koji je BiH nazvao „decentraliziranom zemljom“.

U aprilu ove godine, Orban je podsjetio na mađarsko preuzimanje predsjedavanja Evropskom unijom, najavivši sve češće posjete zapadnom Balkanu. S pravom se postavlja pitanje: hoće li Orban uspjeti osigurati desničarski front na Balkanu i postaviti kamen temeljac ruskom lideru Vladimiru Putinu koji ima pretenzije na ovo područje…?

Šta Mađarska može uraditi i šta znači „predsjedavanje EU“?

Države članice Evropske unije svakih se šest mjeseci izmjenjuju tokom predsjedavanja Vijećem. Država predsjedateljica vodi sve sastanke u spomenutom Vijeću i osigurava kontinuitet rada Evropske unije.

Takozvani Trio sarađuje u skupini određenoj Lisabonskim ugovorom 2009. godine. Po tome, Trio mora definirati dugoročne ciljeve i zajednički program, odnosna pitanja od značaja kojima će se baviti narednu godinu i po dana. Svaka zemlja u sastavu Trija mora predstaviti svoje šestomjesečne programe. Tri države članice koje trenutno čine Trio su Španija, Belgija i Mađarska.

Mađarska je već odredila sedam tematskih krugova svojih interesnih zona:

  1. jačanje konkurentnosti EU;
  2. osnaživanje odbrambene politike EU;
  3. realizaciju usklađene politike proširenja utemeljene na zaslugama;
  4. suzbijanje nezakonitih migracija;
  5. oblikovanje budućnosti kohezijske politike;
  6. promicanje poljoprivredne politike EU – usmjerene na poljoprivrednike;
  7. savladavanje demografskih izazova.

Kao što je vidljivo iz ovih sedam tematskih krugova Mađarske, Orban će pokušati suzbiti migracije. On je svakako poznat po antimigracijskim stavovima i djelovanjima.

Također, za očekivati je da Ukrajina sada bude „skrajnuta“, jer mađarski lider održava dobre odnose s Putinom. Pretpostavlja se da su zbog mađarskog predsjedavanja države članice ubrzale evropski put Ukrajine, koja se još uvijek bori s ruskom agresijom.

Još jedna Orbanova tematska tačka tiče se proširenja država po zaslugama, pa se očekuje da će Bosna i Hercegovina biti stavljena u fokus, s obzirom na to da smo stekli pregovarački status.

Ostaje nam da vidimo hoće li Milorad Dodik, zbog trenutne moći mađarske agende u EU i prijateljskih odnosa s Orbanom, pokušati sakupiti određene političke poene na predstojećim Lokalnim izborima zbog eventualnog napretka BiH u kontekstu evropskih integracija.

BONUS VIDEO

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA