20.5 C
Sarajevo
22.09.2024

Ovo nije migrantska kriza u BiH, već u Bihaću

Naime, na Gradskom trgu u Bihaću večeras će u 18.00 sati početi mirna protestna šetnja pod nazivom “Krik tišine”, a cilje je, kako se u pozivu navodi, promjena trenutnog stanja, sklanjanje stranih državljanja sa bihaćkih ulica, te njihov smještaj na kontrolisanim područjima. Prema najavama, građani će u narednom periodu svakodnevnim šetnjama upozoravati na problem s migrantskom krizom.

“Protesti građana su legitimni. Ukoliko će imati efekta i ukoliko će značiti podsticaj više za državne organe vlasti da urade nešto, mislim da su protesti korisni”, kaže gradonačelnik Bihaća za Vijesti.ba.

Prema njegovoj ocjeni, ljudi s pravom zahtijevaju da se situacija promijeni, jer “žive u gradu koji više ne izgleda kao prije”.

- OGLAS -

“Situacija je ista kao i prošle godine, imajući u vidu broj migranata koji se nalaze u Bihaću, ali i onih koji dolaze u ovaj grad iz svih pravaca u BiH. Dolaze vozom i autobusima iz Sarajeva, dolaze iz RS… Jedina razlika je u tome što smo uredili dvije lokacije, pa na ulicama i javnim površinama sada je manji broj migranata”, ističe Fazlić.

Kako navodi, i gradonačelnik i Gradsko vijeće godinu dana pokušavaju da “natjeraju državne organe vlasti, Vijeće ministara BiH i Ministarstvo sigurnosti BiH, da konačno država počne funkcionisati i da Bihać ne bude tačka gdje će se skupljati svi migranti”.

- Advertisement -

“Nažalost, to ne daje rezultate”, konstatuje naš sagovornik.

On podsjeća da gradski i kantonalni nivo vlasti nema ovlaštenja po pitanju migrantske krize, ali da su izloženi pritiscima u vezi sa ovim problemom.

“Frustriran sam kao gradonačelnik, jer ne mogu ništa uraditi. Frustriran sam i glasinama i sve češćoj politizaciji migrantske krize”, kaže nam Fazlić.

Na pitanje strahuje li od novog priliva migranata, koji se očekuje na proljeće, gradonačelnik Bihaća odgovara kako ne želi špekulisati o tome.

“Treba da pitate Predsjedništvo BiH, Vijeće ministara BiH, Ministarstvo sigurnosti BiH i državnu graničnu službu šta rade i koje korake preduzimaju kako bi zaustavili priliv migranata. Nemam pravu riječ kojom bih opisao kako se država odnosi prema Bihaću kada je u pitanju migrantska kriza. To naši građani ne zaslužuju”, kategoričan je Fazlić.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA