22.7 C
Sarajevo
22.09.2024

Padavina ni na mapi ni narednih 10 dana ?!

Pod utjecajem prostrane anticiklone s istoka Europe koja uzrokuje stabilne vremenske prilike u većem dijelu istočne, centralne i jugoistočne Europe, izrazito suho i stabilno vrijeme se zadržava u Bosni i Hercegovini, dok se potencijalne nestabilnosti sa zapada „odbijaju“ negdje oko naših područja.

Ovog vikenda se u Bosni i Hercegovini prognozira malo do umjereno oblačno i sunčano vrijeme. Prolazno u subotu prijepodne više oblačnosti se prognozira na zapadu Bosne i djelomično u Hercegovini. U jutarnjim satima po kotlinama i uz riječne tokove moguća je magla ili niska oblačnost koja s lokalno može zadržati do ranog prijepodneva.

Vjetar slab do umjeren, južnog i jugozapadnog smjera. Jutarnja temperatura od 3 do 8°, na jugu od 8 do 13°. Najviša dnevna od 15 do 21°, na jugu zemlje od 19 do 23°C.

- OGLAS -

Iduće sedmice bez bitnije promjene?

Sve do 19. novembra globalni operativni prognozni modeli ne pokazuju značajniju promjenu vremenskih prilika u našoj zemlji. Čak štaviše, ako se pogleda i ensemble prognozni produkt vidjet će se da padavina u našoj zemlji nema do daljnjeg pa se izražena suša u našoj zemlji i dalje nastavlja koja je započela u mnogim predjelima još krajem augusta. Ipak, na prognoznim modelima ovih dana da se primijetiti da će doći do izglednog dislociranja anticiklonalnog polja s istoka Europe na sjeveroistok i sjever, pa će doći do promjene visinskih strujanja na istočna i sjeveroistočna s kojim će spuštati i nešto svježiji zrak.

- Advertisement -

Temperature od 16. novembra početi da se snižavaju svakim danom, kako i dnevne, tako i jutarnje vrijednosti temperatura, tako da već od sredine mjeseca trebali bismo očekivati jutarnje temperature koje su bliže nultom podioku Celzijusove skale, dok će se dnevne temperature u Bosni spustiti na temperaturni rang između 9 i 14°C, a samim tim i izraženo temperaturno odstupanje postepeno snižavati.

Međutim, kako smo zakoračili u mjesec novembar, pojava temperaturne inverzije je itekako očekivana u ovom periodu, pa će se u narednom periodu ponegdje magla zadržavati i duže. Kako nema bitnijih zračnih cirkulacija, u kotlinama i većim gradskim sredinama prognoziraju se epizode vrlo izraženog aerozagađenja.

Ove jeseni produženo toplo, suho proljeće – kao rijetko kada, ponegdje i nikada
Sve su prilike da će ovo biti najtoplija klimatološka jesen ikada zabilježena u Bosni i Hercegovini otkako postoje zvanična mjerenja.

Pritom moglo bi se lagano desiti da po prvi put u historiji mjerenja ova jesen bude imala manju količinu padavina i, generalno gledano, ukupan broj dana s pojavom padavina, nego cijelo prošlogodišnje ljeto, pri čemu bi ponegdje ta brojka mogla biti uvećana za 2 do 3 puta.

No anomalijama nema kraja. Isto tako moglo bi se desiti da ova jesen bude imala srednju tromjesečnu temperaturu približniju proljeću nego jeseni, a nije isključen ni veći broj sunčanih dana ove jeseni nego ljetos.

Srednjoročno gledano, sve do 20. novembra hladnoće u našoj zemlji nema, a potom se nešto sa sjevera nazire. Ipak, još je rano o tome i govoriti. Ipak, ne bismo se trebali iznenaditi ako nam krajem novembra padne prvi snijeg ove sezone, iako je on za sada manje vjerovatan u nizinama nego na planinama.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA