20.5 C
Sarajevo
21.09.2024

Parlament RS-a sutra o radu Pravobranilaštva RS-a

Sjednica Narodne skupštine Republike Srpske (RS) bit će nastavljena sutra razmatranjem izvještaja o radu Pravobranilaštva RS-a za 2017. godinu.

Poslanici večeras razmatraju Godišnji izvještaja Visokog sudskog i tužilačkog savjeta Bosne i Hercegovine za 2017. godinu.

Među preostalim tačkama ove 2. redovne sjednice je informacija o predlaganju člana iz RS u Državnu regulatornu komisiju za električnu energiju, kao i prijedlog zaključka u vezi sa uvođenjem besplatnih udžbenika za sve učenike osnovnih škola u RS.

- OGLAS -

U pitanju je građanska inicijativa, dostavljena na razmatranje entitetskom parlamentu.

Tokom današnjeg rada poslanici su, uz često odstupanje od dnevnog reda, razmotrili izvještaj Republičke komisije za utvrđivanje sukoba interesa u organima vlasti RS-a o radu za 2017., kao i izvještaj Komisije za žalbe također za 2017. godinu.

- Advertisement -

Obavljena je rasprava o izvještaju Glavne službe za reviziju javnog sektora RS-a o provedenoj finansijskoj reviziji Konsolidovanog godišnjeg finansijskog izvještaja za korisnike budžeta RS za 2017. godine i Godišnjem revizorskom izvještaju Glavne službe za reviziju javnog sektora za 2018. godinu.

U tom dokumentu se navodi da su urađene 63 finansijske revizije, među kojima je u segmentu finansijskih izvještaja bilo 25 pozitivnih mišljenja i 38 sa rezervom, dok nije bilo negativnih mišljenja.

Glavni revizor Jovo Radukić je kazao da je 38 revizija bilo kod pojedinačnih budžetskih korisnika, četiri u fondovima socijalne zaštite, 11 u jedinicama lokalne samouprave, šest u javnim ustanovama, tri kod javnih preduzeća i finansijska revizija Konsolidovanog godišnjeg finansijskog izvještaja za korisnike prihoda budžeta Republike Srpske za 2017. godinu.

-U segmentu usklađenosti bilo je 30 pozitivnih revizorskih mišljenja i 33 mišljenja sa rezervom- precizirao je Radukić.

Završena je i rasprava o izvještaju Fiskalnog savjeta za 2017..

Nakon što bude okonačan drugi nastavak 2. redovne sjednice Narodne skupštine RS-a, najavljeno je i novo redovno zasjedanje entitetskog parlamenta.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA