7 C
Sarajevo
26.02.2024

Pedeset migranata u prihvatnim centrima u USK pozitivno na COVID-19

U privremenim prihvatnim centrima na području Unsko-sanskog kantona (USK) trenutno je izolirano 50 migranata i izbjeglica pozitivnih na koronavirus – potvrđeno je na jučerašnjoj sjednici Kantonalnog kriznog štaba ministarstva zdravstva.

Aktuelna je potpuna izolacija korisnika usluga i zaposlenih u Privremenom prihvatnom centru “Borići” u Bihaću, s obzirom da je veliki broj osoba pozitivan na COVID-19.

“Trenutno imamo 50 migranata pozitivnih na koronavirus. Njih 45 je u centru ‘Borići’, koji je sada potpuno izolovan kao karanten. Moram reći da je tu osim 45 migranata, pozitivno i 12 uposlenika međunarodnih organizacija i zaštitarske agencije. Testirali smo 199 uzoraka korisnika usluga centra, te 145 kada je u pitanju zaposleno osoblje i tu zaista imamo strogu svakodnevnu kontrolu”, riječi su ministrice zdravstva USK Nermine Ćemalović.

- OGLAS -

Epidemiolog nadzire i situaciju u Privremenom prihvatnom centru “Miral” u Velikoj Kladuši, gdje je u karantenu pet pozitivnih osoba.

“Imamo petoro pozitivnih u velikokladuškom ‘Miralu’. Riječ je o dva nova migranta, te tri osobe izmještene sa lokaliteta Lipa. Na lokalitetu Lipa trenutno nemamo aktivnih slučajeva COVIDA 19, međutim ukoliko ih bude, odmah ćemo te ljude izmjestiti u ‘Miral’ gdje su osigurani uslovi za izolaciju i adekvatno liječenje. U ovom momentu smo primorani tako reagovati, s obzirom da u kampu ‘Lipa’ još nemamo odgovarajuće uslove za zadržavanje i potrebnu izolaciju”, dodala je Ćemalović.

Direktor Doma zdravlja u Velikoj Kladuši Senad Okanović najavio je i mogućnost skorašnjeg testiranja svih korisnika usluga i zaposlenika u prihvatnom centru “Miral”, koje bi se provelo u saradnji sa Danskim vijećem za izbjeglice (DRC).

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA