12.7 C
Sarajevo
19.09.2024

Počela vanredna sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH

Predlagači zakona su poslanički klubovi u Predstavničkom domu Stranke demokratske akcije (SDA), Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH, Demokratske fronte (DF) i Socijaldemokratske partije (SDP) BiH, kao i delegat u Domu naroda Predrag Kojović.

Oni tvrde da će zakon, bude li konačno usvojen, otkloniti blokade koje su se dosad javljale u konstituiranju Doma naroda. Po završetku ove vanredne sjednice, danas bi trebalo da počne i redovna, kako je službeno najavljeno.

Prijedlog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta Federacije BiH odobrio je 20. juna Predstavnički dom, također na vanrednoj sjednici, ali kao i svaki drugi zakon Federacije BiH, ne može stupiti na snagu ako ga ne izglasaju oba doma, prenosi Fena.

- OGLAS -

Junskoj sjednici u Predstavničkom domu nisu prisustvovali zastupnici Kluba HDZ-HNS. Tada su izjavili da je najavljeni zakon u suprotnosti s Ustavom BiH, presudom Ustavnog suda BiH koja se odnosi na načela legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda, kao i s Ustavom FBiH.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA