11.6 C
Sarajevo
20.09.2024

Počeo Tuzla Brain Week

Riječ je o jedinom projektu koji dobija podršku DANA Fondacije i Federacije evropskih neuroznanstvenih društava. Ovogodišnji Tuzla Brain Week se implementira od 11. do 17. marta sa generalnom temom: Neuroplastičnost mozga.

 „Mozak, i pored svih dostignuća u medicini, ostaje jedna nepoznanica u svijetu i puno toga se još ima za istražiti. Jedan od malih koračića koje mi želimo da napravimo jeste da na neki način podstaknemo mlade da razmišljaju o mozgu“ istakao je načelnik Klinike za neurologiju UKC-a Tuzla Dževdet Smajlović.

 Tuzla Brain Week (TBW) je dugogodišnji projekt Studentskog vijeća Medicinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli “Medicus“, a intencija je unapređenje zdravlja i naučne misli putem aktivnog angažmana zajednice i umrežavanja mladih profesionalaca i ljekara. U okviru projekta bit će održane ‘dobne radionice’ na kojima će studentski timovi raditi s korisnicima brojnih odgojno-obrazovnih ustanova kao što su vrtići, osnovne škole, srednje škole, starački domovi, a od ove godine i u Zavodu za odgoj i obrazovanje osoba sa smetnjama u psihičkom i tjelesnom razvoju Tuzla.

- OGLAS -

„Mi svi zanemarujemo taj moždani dio, ali naravno da je bitno jer intelektualni nivo zavisi, pre svega, od mozga i moždanih ćelijai trebamo staviti akcenat na neuro nauku i baviti se tim jer budućnost jeste u proučavanju neuroznanosti“ -kaže student Medicinskog fakulteta u Nišu Irfan Šabotić.

 Također, planirane su i stručne radionice na kojima će učesnici imati priliku praktično izučavati oblasti neurologije, neurohirurgije, neuroradiologije, ali i razmijeniti iskustva biomedicinskog inženjeringa. Renomirani stručnjaci iz BiH, Turske, Grčke, Austrije, Njemačke, Češke održat će predavanja iz oblasti neurologije, neurohirurgije, psihijatrije, biomedicine, genetičkog inženjeringa, javnog zdravstva, a bit će upriličena i naučna sesija na kojoj će studenti imati priliku da prezentiraju svoje radove.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA