11.6 C
Sarajevo
03.05.2024

Počinju radovi na rekonstrukciji vrtića “Kolibri” u Novom Sarajevu

Na mjestu postojećeg devastiranog Vrtića Kolibri u ulici Kolodvorska broj 11, danas je potpisan ugovor o rekonstrukciji objekta ove predškolske ustanove.

Ugovor sa izvođačem radova potpisali su načelnik Općine Novo Sarajevo dr. Hasan Tanović, gradonačelnica Grada Sarajeva Benjamina Karić i ministrica za odgoj i obrazovanje KS Naida Hota Muminović.

- OGLAS -

Aktivnosti na rekonstrukciji vrtića Kolibri, jednog od najvećih vrtića u Sarajevu, počele su još 2020. godine, ali nakon kontinuirane borbe i prevazilaženja administrativnih problema, Općina Novo Sarajevo je uspjela uraditi kompletnu projektnu dokumentaciju I pribaviti odobrenje za građenje.

Načelnik dr. Hasan Tanović istakao je da je dvije godine trajala borba Općine oko izrade investiciono tehničke dokumentacije, kako bi na kraju ovaj zadatak povjerili Arhitektonskom fakultetu koji su ovaj dio posla uradili na najkvalitetniji način.

Izrada investiciono – tehničke dokumentacije je bio preduslov za sve dalje aktivnosti što je dalo mogućnosti  Gradu Sarajevu i resornom Ministarstvu da se uključe u ovaj projekat. Investiciona vrijednost rekonstrukcije vrtića je 2.800.000 KM, od čega 1.800.000 investira Grad Sarajevo, oko 700.000 KM Ministarstvo odgoja i obrazovanja KS i Općina Novo Sarajevo sa 150.000 KM, istakao je načelnik Tanović.

„Ovo je jedan od najljepših i najvećih vrtića  u gradu Sarajevu koji ima preko 1200 kvadrata. Već od naredne sedmice počinju radovi, a naši mališani će konačno dobiti uređen kutak za učenje, druženje i igru, poručila je gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić.

Projektom je planirano formiranje sedam odgojnih grupa djece uzrasta od 3 do 7 godina sa pratećim sadržajima, čime će se znato povećati kapaciteti Javne ustanove „Djeca Sarajeva“.

Ovaj vrtić čekao je toliko godina na rekonstrukciju i ovo je jedan zaista veliki poduhvat. Oko 210 mališana moći će boraviti u vrtiću Kolibri, čime će se znatno proširiti kapaciteti JU “Djeca Sarajeva”, istakla je ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo Naida Hota Muminović, te dodala da u Kantonu Sarajevo više nema liste čekanja djece za upis u vrtiće zahvaljujući Programu sufinansiranja boravka djece u predškolskim ustanovama.

Rok za završetak rekonstrukcije objekta vrtića Kolibri je četiri mjeseca, nakon čega slijedi njegovo opremanje. Brojni mališani bi već na jesen mogli boraviti u potpuno novom vrtiću u Novom Sarajevu. Po završetku radova vrtić će se predati na korištenje JU „Djeca Sarajeva“.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA