7 C
Sarajevo
30.04.2024

Poljoprivrednici zabrinuti zbog promjene vremena: Hoće li proljetni mraz uništiti voće

Nakon „ljeta“ u aprilu u BiH stiže drastična promjena vremena. Uz susnježicu i kišu u nižim, a snijeg u višim predjelima države, temperature će s oko 30 stepeni pasti i do nule.

Zbog ovakvog razvoja vremenskih prilika najzabrinutiji su voćari, jer sav trud u sezoni koja obećava da bude rodna mogao bi propasti zbog proljetnog mraza.

Prema trodnevnoj prognozi FHMZ-a, najniže jutarnje temperature u četvrtak bi mogle pasti na nula stepeni, a u petak i subotu na kobna – 2 stepena.

- OGLAS -

Voćari od Prijedora do Gradačca nadaju se da će minusi zaobići nadmorske visine na kojima se nalaze njihovi voćnjaci.

“Snijeg neće izazvati toliku štetu koju bi mogao izazvati mraz u ovom periodu. Teško je reći unaprijed. Prošle godine smo imali stopostotnu štetu na većini voćnih vrsta, a ove godine voće je u dosta dobroj kondiciji, jako cvjetanje je bilo, tako da očekujemo dosta rodnu godinu, ali tek kad prođe ovo pogoršanje vremena, možemo znati na čemu smo” – kaže za “Avaz” Mladen Marjanović, predsjednik Udruženja voćara Prijedor.

Ovo udruženje okuplja 60 članova sa zasadima na oko 120 hektara na kojima dominiraju šljiva, jabuka i kruška, manjim dijelom i jagoda.

“U Prijedoru je jak vjetar, pojedine kolege mi javljaju da ima i leda, ali, ako bi bilo mraza, to bi bilo sigurno ‘obrano voće'” – kaže Marjanović.

Pet članova Poljoprivredne zadruge „Late“ iz Gradačca posjeduje oko 12 hektara voćnjaka, uglavnom šljive.

“Tokom cvjetanja behara imali smo malo leda, ali bez većih posljedica. Ako bude mraza, neće biti dobro. Plod je već formiran, voće je ponijelo dobro ako ostane. U Evropi se u ovakvim situacijama voće štiti stalnim ovlaživanjem zraka uz pomoć raspršivača vode, ali ti sistemi su za naše uvjete skupi” – kaže Ibrahim Latifović iz PZ “Late”.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA