7.7 C
Sarajevo
01.03.2024

Potpisan ugovor za izgradnju Sarajevske obilaznice – LOT 3B

 

Dužina poddionice LOT 3B je 1,44 kilometara, a vrijednost ugovora je 23.283.000 KM sa PDV-om i finansira se iz vlastitih sredstava JP Autoceste FBiH.

Kako je saopšteno iz Autocesta FBiH, na ovoj poddionici biće izgrađena dva vijadukta i četiri trake fizički odvojene kolovozom. Rok izgradnje je 14 mjeseci od dana uvođenja izvođača u posao.

- OGLAS -

“LOT 3B je riješen kao gradski put sa dvije saobraćajne trake (vozna i preticajna) za svaki smjer kretanja. Trasa LOT 3B je spoj petlje Vlakovo sa petljom na Mostarskom raskršću na magistralnu cestu M-17/M-5”, navodi sa u saopštenju iz Autocesta FBiH.

Izgradnjom LOT 3B biće omogućena bolja saobraćajna povezanost autoceste na Koridoru 5c sa mrežom saobraćajnica nižeg ranga, magistralnim i lokalnim cestama.

“Konkretnije, omogućit će se direktna veza za vozila koja prema petlji Vlakovo na autocesti dolaze sa kružnog toka na Mostarskom raskršću, odnosno iz pravca Kiseljaka, Rakovice, Pazarića i Hadžića. Inače ova lokacija predstavlja veliki problem vozačima, jer svi koji dolaze na Mostarsko raskršće s južne strane ne mogu se uključiti na autocestu. Prinuđeni su ići na Ilidžu da se okrenu i ponovo se vrate na Mostarsko raskršće pa kroz Vlakovo na autocestu”, navodi se u saopštenju.

Također izgradnjom ove spojne saobraćajnice će se rasteretiti lokalna saobraćajnica kroz naselje Vlakovo i podići će se sigurnost pješaka i vozila.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA