10 C
Sarajevo
23.02.2024

Poziv Abazoviću, Leposaviću i Krivokapiću da pročitaju Transkripte genocida

Upravni odbor Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari Spomen obilježje i mezarje za žrtve genocida iz 1995. pozvao je premijera Crne Gore Zdravka Krivokapića, potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića i ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića da dođu u Srebrenicu i upoznaju se s činjenicama o genocidu.

Ističu da je Crna Gora u posljednjih 25 godina učinila izuzetan napredak na putu suočavanja s prošlošću, tranzicijske pravde, te borbe protiv negiranja utvrđenih zločina genocida i zločina protiv čovječnosti.

Iz Centra poručuju da posljednje izjave premijera Krivokapića, potpredsjednika vlade Abazovića i ministra Leposavića kojima se genocid negira, relativiziraju se druge izjave o dovođenju u pitanje sudskih utvrđenih činjenica, predstavljaju udar na vladavinu prava i proces pomirenja u regiji.

“Prije svega predlažemo i pozivamo članove Vlade Crne Gore da posjete Memorijalni centar u Potočarima, da prije svega odaju počast ukopanim žrtvama u kompleksu Memorijalnog centra, gdje imaju direktni uvid u lične predmete i lične priče preživjelih svjedoka genocida.

- OGLAS -

Konačno, neka onda posjete identifikacijski centar ICMP-a, te se suoče s kostima onih koji su pronađeni u primarnim, sekundarnim i tercijarnim masovnim grobnicama. Presude sudova su posljednja tačka do koje pojedinac treba posegnuti da bi shvatio da je u Srebrenici počinjen genocid, tek ako mu to samom već nije jasno iz svjedočenja i dokaza o razmjerama ubijanja iz jula 1995.”,  navedeno je iz Centra.

Memorijalni centar Srebrenica izrazio je spremnost da članovima Vlade Crne Gore stavi na uvid nedavno objavljene stenograme Narodne skupštine RS-a koji su predstavljeni kroz projekat “Transkripti genocida” kako bi se spoznale razmjere dehumanizacije i planiranja genocida nad Bošnjacima od vojnog i političkog režima samoproglašene Republike srpskog naroda u Bosni i Hercegovini.

“Memorijalni centar Srebrenica zahvaljuje liderima međunarodne zajednice i zdravim dijelovima crnogorske javnosti na pravovremenoj reakciji i brizi za dostojanstvo žrtava te zaštitu činjenica o genocidu”, saopćeno je iz Centra.

 
 
- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA