11.6 C
Sarajevo
23.09.2024

Pravda za Goraždane: Protiv branioca optužnice, a agresori još ne odgovaraju

Za sijene smrti još niko nije optužen, niti osuđen, a proživjeli su toliko toga.

Tek početkom ovoga mjeseca nadležne institucije sjetile su da makar pokušaju podignuti optužnicu protiv pripadnika Vojske RS-a, i to za ratni zločin, silovanje i zlostavljanje ženske osobe bošnjačke nacionalnosti. No naravno, neuspjeli pokušaj. Ta osoba nije dostupna bh. organima gonjenja jer je pobjegla u Kanadu.

Brojne optužnice podignute su protiv onih koji su branili građane u Goražde. Protiv onih koji su uzeli puške i stali uz svoj narod, optuženi su, a čak su donesene i pravoznažne presude, dugotrajnog zatvora.

- OGLAS -

Goraždani tih nesretnih godine proveli su 1.336 dana pod opsadom. Danas traže pravdu, traže od nadležnih institucija zahtijevaju – procesuiranje odgovornih i konačan početak realizacije Državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina na području goraždanske regije.

Fondacija “Istina za Goražde” sačinila je akt u kojem je izanalizirala sve propuste i površnosti u realizaciji Strategije, te dala određene preporuke vlastima, ali i nadležnim tužilaštvima i sudovima.

- Advertisement -

– Prema dokumentima Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), u Goraždu, Foči, Višegradu, Rogatici, Čajniču i Rudom policija i Vojska RS-a, paravojne formacije i JNA ubili su više od 5.000 Bošnjaka, od čega blizu 2.000 žena i stotine djece, te silovali 600 žena svih starosnih dobi – poručio je predsjednik Fondacije Kasim Brdar.

Brdar podsjeća – Višegrad je bio svjedok “živih lomača”, Foča masovnih silovanja, Rogatica “živih štitova”, dok je Goražde, bio kao “zaštićena zona UN-a”. Goražde tada kao “zaštićena zona”, cijeli period rata bilo je u okruženju, opsadi, bez vode, hrane, struje i izloženo sistemskoj kampanji granatiranja i snajperskog djelovanja čije su posljedice smrt stotina civila svih starosnih dobi, uključujući i djecu, ranjavanje hiljada ljudi, izgladnjivanje stanovništva, zaustavljanje i pljačka humanitarnih konvoja…

– Za sva ova zlodjela postoje naredbe i drugi dokumenti, izvještaji međunarodnih organizacija, utvrđene činjenice u dosadašnjim sudskim procesima, svjedoci i učesnici stradanja. Pored ovih zločina koji su samo djelomično nabrojani, pripadnici ARBiH izloženi su progonu za izmišljeni šamar zarobljeniku, za izgubljeni kilogram težine zarobljenog vojnika, za nehumane uslova držanja i spašavanja zarobljenika u srušenom i gladnom Goraždu – naveo je Brdar.

U posljednjih šest godina protiv pripadnika ARBiH sa prostora opštine Goražde podignuto i potvrđeno 20 optužnica, dok je do kraja 2018. godine izrečeno devet prvostepenih i drugostepenih presuda u trajanju od 71 godinu zatvora.

Također, dva pripadnika ARBiH oslobođena su optužnice, a trenutno se vode četiri sudska postupka protiv devet pripadnika ARBiH i policije u Goraždu po optužnicama za krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA