11 C
Sarajevo
25.05.2024

Predrag Pašić: Supruga i ja ćemo biti izbačeni na ulicu, oduzeli su nam imovinu

Legendarni nogometaš FK Sarajevo Predrag Pašić uputio je pismo medijima u kojem navodi da će on i njegova supruga zbog sudskog postupka koji je vođen bez njegovog znanja biti izbačeni na ulicu, a da će njegovu imovinu oduzeti Općina Centar.

Njegovo saopćenje prenosimo od početka do kraja, a između ostalog, on je naveo da nijednog trenutka nije znao da se vodi postupak protiv njega te da je Općinski sud u Sarajevu izmanipulisan.

“Ovim putem želim da obavijestim javnost o postupanju Pravobranilaštva Općine Centar Sarajevo, koje mi je učinilo veliko nepravdu. Naime, Općina Centar Sarajevo mi oduzima moju imovinu i izbacuje moju suprugu i mene na ulicu. To je učinila prevarnim sudskim postupkom vođenim bez mog znanja i na taj način mi je oduzeto pravo da branim svoju imovinu, u želji da prisvoji poslovni prostor u vlasništvu Jevreja u kojem sam kao savjestan posjednik više od trideset godina, prenosi Klix. 

- OGLAS -

Prostor sam dobio u posjed od FK Sarajevo i tadašnjeg gradonačelnika Ante Sučića kao zaslužan sportista. Vidjevši da Pravobranilaštvo Općine Centar Sarajevo, u postupku harmonizacije, briše u gruntu gospodina Morica (Moše) Isaka Alkalaja, vlasnika prostora, sa svojim advokatima sam u zakonskom sudskom postupku vratio u gruntovnicu gospodina Alkalaja koji je upisan kao vlasnik prostora sa 1/1.

Općina Centar Sarajevo je pokušala da to ospori, međutim, nisu imali nikakvog zakonskog osnova, jer nikada nisu bili vlasnici pomenutog poslovnog prostora. Stajući im na put u tom njihovom pokušaju, odmah su pokrenuli prevarni sudski postupak na Općinskom sudu u Sarajevu koji je vođen više od šest mjeseci bez znanja mene i mojih pravnih zastupnika koji su im bili poznati i prevarnim dokazima doveli u zabludu sudiju Općinskog suda u Sarajevu, koji je vođen lažnim činjenicama donio presudu zbog propuštanja jer mi nije data mogućnost da branim svoju imovinu.

- Advertisement -

Ja sam u tom vrijeme bio u Savjetu za kulturu i sport općinskog načelnika Općine Centar Sarajevo, ne znajući da se protiv mene uopšte vodi sudski spor. Kada je doneseno rješenje o izvršenju tek tada sam saznao za spor koji se vodio protiv mene i to je bio jedini put kada sam bio uredno obaviješten. Nažalost, to je bio tačno na dan kada sam prije tridesetpet godina kao kapiten FK Sarajevo sa svojim saigračima osvojio šampionsku titulu.

Ovim rješenjem o izvršenju mi Općina Centar Sarajevo oduzima poslovni prostor koji nije njen i nikada to nije ni bio, te mi se oduzima i stan u kojem živim sa svojom suprugom na ime izmišljenog duga, te se bukvalno ja i moja supruga izbacujemo na ulicu. Napominjem da sa Općinom Centar Sarajevo nikada nisam sklopio nikakav ugovor niti od njih dobio bilo kakav račun ili opomenu. Gospodin Moric (Moše) Isaka Alkalaj, prema gruntovnim knjigama je jedini vlasnik prostora od 1931. godine kada je kuća napravljena i sa tom činjenicom je Pravobranilaštvo Općine Centar Sarajevo bilo upoznato jer su dobili rješenje od suda da u procesu harmonizacije upišu u svoj katastar stvarnog vlasnika što oni nisu učinili, niti su tu činjenicu predočili u prevarnom sudskom postupku.

Ovim putem molim općinsko vijeće da na narednoj sjednici (četvrtak, 16.07.2020. godine) donese odluku o obustavljanju rješenja o prinudnom izvršenju i obnovi sudskog postupka u kojem bi mi se dala mogućnost da branim svoja prava, a to je u ovom trenutku jedini mogući način da ne budem izbačen na ulicu.

Također bih želio da ovim obraćanjem pokrenem sve ljude koji vode ovu državu da riješe problem oduzimanja jevrejske imovine i imovine svih drugih građana koji se nalaze u ovakvoj ili sličnoj situaciji”, poručio je Pašić u saopćenju dostavljenom medijima.

Povodom cijele situacije obratio se i Jakob Finci, predsjednik Jevrejske zajednice u BiH.

“Hvala Vam na Vašem saopćenju za medije koje ste mi uputili i jako mi je žao što ste i Vi bili žrtva čudnog ponašanja naše administracije za jevrejskom imovinom koja je u ovo vrijeme harmonizacije predmet raznih manipulacija.

Nažalost, živimo u jedinoj državi u Evropi kopja još ništa nije uradila na restituciji imovine oduzete za vrijeme Holokausta, ili nacionalizirane nakon Drugog svjetskog rata. Više puta je obaćavano da će se to uraditi, a umjesto povrata imovine, izmišljena je ‘harnonizacija’, po kojoj se gotovo ništa ne slaže, pa se sve knjiži kao imovina države.

Vjerujem da će ova očita nepravda, barem u vašem slučaju biti ispravljena i prevaziđena, te da ćete biti u stanju ovu nepravdu zaustaviti

Imate moju ličnu i punu podršku u ovom slučaju”, poručio je Finci.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA