11.6 C
Sarajevo
21.09.2024

Primjena novog zakona o pravima boraca u zadnjem kvartalu 2019.

Prihvativši izvještaj Radne grupe za usuglašavanje Prijedloga zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica koju je, na temelju zaključka Zastupničkog doma Parlamenta FBiH od 28. februara, Vlada je na današnjoj hitnoj sjednici u Mostaru jednoglasno podržala izvještaj, zaduživši Federalno ministarstvo za pitanja branitelja i invalida da za nacrt tog zakona, u roku od 30 dana, pribavi potrebna mišljenja kantona, jer je riječ o zajedničkoj nadležnosti federalnih i kantonalnih vlasti, i da joj ga nakon toga dostavi na razmatranje.

Ministar za pitanja boraca FBiH Salko Bukvarević posebno je zadovoljan jer Vlada jednoglasno podržala izvještaj Radne grupe. Radnu grupu činili su predstavnici Vlade, boračkih udruženja i Odbora za pitanja boraca pri Parlamentu FBIH. Ministar ističe da je tekst zakona realan i provodiv i s te je strane također veoma zadovoljan.

– Svih 30 članova Radne grupe dali su doprinos, te su se međusobno uvažavali i poštovali. Bilo je različitih zahtjeva. Na kraju je tekst u potpunosti usaglašen. Naša naredna zadaća je da tekst pošaljemo ministarstvima, Uredu za zakonodavstvo, kao i skupštinama kantona, kazao je. 

- OGLAS -

Ističe da su zahtjevi ili bolje reći kompletna situacija i problematika cjelovito sagledani, s ciljem poboljšanja statusa boraca. Zakon bi Federaciju trebao koštati dodatnih 50 miliona maraka na godišnjem nivou. On će realizirati egzistencijalne naknade za sve borce koji imaju 57 godina i više, a nemaju zaposlenje ili neki drugi prihod. 

– Predložili smo da kantoni svojim odlukama regulišu prava boraca i koji su na biroima za zapošljavanje, a mlađi su od 57 godina, a s ciljem da se pokrenu projekti za zapošljavanja tih ljudi, dodao je. 

- Advertisement -

Posebno je izdvojio 16 prava. Među njima je i pravo na zdravstveno osiguranje za sve borce i članove njihovih porodica, bez obzira na dosadašnji status, prednost pri zapošljavanju, egzistencijalnu novčanu naknadu, pravo na pružanje besplatne pravne pomoći…

– Usaglašen je i član koji se odnosi na registar, kojeg je Federalno ministarstvo boraca već uspostavilo. U tom članu Ministarstvu je naloženo da u roku od 60 dana i objavi registar. Vlada će u narednih 30 dana razmatrati nacrt, utvrditi prijedlog, koji bi potom trebao ići na usvajanje, dodao je.

Najavio je da bi primjena zakona mogla započeti već u posljednjem kvartalu ove godine. Tvrdi da su borci do kraja uvaženi, te da iskreno vjeruje da će zakon uskoro zaživjeti.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA