19 C
Sarajevo
15.06.2024

Provjerite da li se nalazite na biračkom spisku za glasanje na predstojećim izborima

Centralna izborna komisija BiH poziva sve državljane BiH s biračkim pravom da izvrše uvid u privremene izvode.

Centralna izborna komisija izložila je javnosti na uvid birački spisak na kojem svi građani Bosne i Hercegovine mogu provjeriti da li imaju aktivno biračko pravo.

Privremeni izvod iz Centralnog biračkog spiska izlaže se na uvid javnosti u periodu od 120. do 90. dana prije dana održavanja izbora. Za Lokalne izbore 2024. godine, koji će se održati 6. 10. 2024. godine, period izlaganja je od 8. 6. do 8. 7. 2024. godine.

Privremeni izvod iz Centralnog biračkog spiska izrađen je sa stanjem na dan raspisivanja izbora, tj. 08.05.2024. godine, po osnovnim izbornim jedinicama i biračkim mjestima sa prethodnih izbora. Izvod ne sadrži podatke o jedinstvenom matičnom broju i adresi birača.

- OGLAS -

Izborne komisije dužne su izložiti privremene izvode iz Centralnog biračkog biračkog spiska u propisanom roku u centru za birački spisak, mjesnim zajednicama i drugim pogodnim mjestima utvrđenim planom izlaganja, kako bi birači mogli imati pristup istim i mogli provjeriti i izvršiti ispravku ili dopunu svojih podataka kod nadležnog organa te se opredijeliti za biračku opciju za raseljene osobe unutar BiH (općina, odnosno mjesto glasanja i način glasanja – lično ili u odsustvu).

Centralna izborna komisija BiH poziva sve državljane BiH s biračkim pravom da izvrše uvid u privremene izvode, te da ukoliko utvrde potrebu za ispravkom i dopunom svojih podataka odmah kontaktiraju nadležni matični ured i centar za birački spisak kako bi se izvršile potrebne ispravke ili dopune.

- Advertisement -

Također, pozivamo sve one koji imaju informaciju da se na izvodima nalaze imena osoba koja su umrla da o tome odmah obavijeste nadležni matični ured i Centar za birački spisak kako bi se pokrenule procedure upisa tih osoba u matičnu knjigu umrlih i kako bi se izvršilo brisanje podataka tih osoba sa biračkih spiskova koji će se koristiti za potrebe provedbe Lokalnih izbora 2024. godine.

Svoje biračko pravo državljani BiH mogu provjeriti ovdje.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA