14 C
Sarajevo
27.07.2024

Pune 32 godine cjelovitosti, prkosa i ponosa: Bosna i Hercegovina danas slavi Dan nezavisnosti

Historijsko „da“: Referendumskim glasanjem, bh. građani su odlučili da BiH treba krenuti putem svoje nezavisnosti!
Historijski put Bosne i Hercegovine bio je težak. Često je bila pod okupatorskom čizmom, ali ipak nikad nije pokorena – unatoč snajperima, mecima, višegodišnjoj torturi...

Na današnji datum, Bosna i Hercegovina je stekla nezavisnost referendumskim glasanjem i istupila iz nekadašnje Jugoslavije. Prije trideset dvije godine, Bosna i Hercegovina postala je nezavisna, naša, ali i svoja!

Skupština Socijalističke Republike Bosne i Hercegovine održala je sjednice 24. i 25. januara 1992. godine i donijela odluku o raspisivanju referenduma, a kojom se pokušao definirati dotad nejasan status BiH.

BiH je čuvala i sačuvala svoj identitet

- OGLAS -

Referendumski rezultati pokazali su da su dvije trećine građana „za“ nezavisnu državu Bosnu i Hercegovinu, tačnije njih 99,7 posto! Tada su građani odgovarali na pitanje: „Jeste li za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana – naroda BiH: Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive?“

Članice EU ubrzo su priznale Bosnu i Hercegovinu, a naša je država već 22. maja 1992. postala članicom UN-a.

- Advertisement -

Nakon okončanja referenduma i svih značajnih događaja koji su uslijedili netom nakon proglašenja nezavisnosti, ovaj se datum smatra i uvertirom u četverogodišnju agresiju i etničko čišćenje bh. stanovništva, a koje je bilo jedno od najvećih i najkrvavijih u Evropi od završetka Drugog svjetskog rata.

Suverena, nezavisna, cjelovita i naša Bosna i Hercegovina!

Sistemsko uništavanje kulturnih znamenitosti, zgrada, kulturnih ustanova, ali i ubijanje bosanskohercegovačkog stanovništva šokiralo je svijet… Živote su gubili civili – u bh. prijestolnici, Sarajevu, živote je izgubilo više od 11.000 građana (tačnije 11.541); u Srebrenici 8372… U Prijedoru je ubijeno 3176 civila… I mnogi drugi bh. gradovi pretrpjeli su etničko čišćenje stanovništva, oformljene logore, silovanja, a za šta su ratni zločinci presuđeni pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu.

U tim vremenima agresije, rijetko je koja država bila otvoreno vokalna, ali bilo je i onih koje su – bez obzira na okolnosti – među prvima priznale nezavisnost BiH. Prva država koja je to učinila bila je Bugarska – zapravo, oni su to učinili netom nakon referenduma na osnovu kojeg se donijela odluka o bh. nezavisnosti! Poslije Bugarske uslijedila je Turska, a potom i Sjedinjene Američke Države (prije SAD-a, BiH je priznala EU).

Historijski put Bosne i Hercegovine bio je težak. Često je bila pod okupatorskom čizmom, ali ipak nikad nije pokorena – unatoč snajperima, mecima, višegodišnjoj torturi… Ipak, historijska i pravna činjenica je da Bosna i Hercegovina nije izgubila svoj višedimenzionalni identitet i danas proslavlja pune trideset dvije godine svoje nezavisnosti.

Redakcija „Face.ba“ svim svojim čitateljima čestita Dan nezavisnosti – uz želje za sačuvanjem jedine nam Bosne i Hercegovine! Neka živi jer je preživjela i nadživjet će naša Bosna i Hercegovina!

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA