13.8 C
Sarajevo
19.10.2024

Restriktivan budžet limitira proces modernizacije i opremanja OSBiH

Sektor odbrane Bosne i Hercegovine, već duži niz godina, suočava se s restriktivnim budžetom koji je znatno niži od očekivanog nivoa izdvajanja od dva posto (BDP-a), što se reflektira na finansiranje potreba Ministarstva odbrane BiH (MOBiH) i Oružanih snaga BiH (OSBiH), a posebno na projekte modernizacije i opremanja OS u skladu s utvrđenom formacijom. Istovremeno, ističu kako su, usvajanjem dokumenata – Pregleda odbrane i Plana razvoja i modernizacije OSBiH, stvoreni preduvjeti u oblasti odbrane za prijem Bosne i Hercegovine u MAP.

Iz MOBiH-a, nadalje, pojašnjavaju kako je implementacija dva spomenuta dokumenta planirana u dvije faze, te da je prva okončana kroz izradu i usvajanje dokumenata koji uređuju novu strukturu OSBiH i planove modernizacije po rodovima i službama. Navode i da je u oblasti modernizacije od 16 planiranih projekata sačinjeno 15, a da je jedan u fazi izrade, te da nakon izrade slijedi njihovo odobravanje i operativna realizacija.
Inače, realizacija planova modernizacije trebala bi biti finansirana iz budžeta MOBiH i budžeta institucija BiH, te donatorskih sredstava partnerskih zemalja.

– Već duži niz godina suočeni smo sa restriktivnim nivoom budžeta koji je znatno niži od očekivanog nivoa izdvajanja od dva posto (BDP-a), što se odražava na finansiranje ukupnih potreba MO i OSBiH, a posebno na projekte opremanja u skladu sa propisanom materijalnom formacijom i modernizacije, s obzirom na to da su kapitalna izdvajanja po Zakonu o finansiranju, nižeg prioriteta u odnosu na finansiranje operativnih troškova – preciziraju iz MOBiH.

- OGLAS -

I pored toga, kako dalje navode, promjenom prioritetizacije, odnosno restruktuiranjem budžeta, osigurava se dio sredstava za kapitalna ulaganja. Na upit o konkretnim projektima, iz MOBiH-a podsjećaju da je, iako restriktivni budžet otežava izradu višegodišnjih kapitalnih projekata, a što je ključno za proces modernizacije, Vijeće ministara BiH u 2015. godini odobrilo četiri višegodišnja projekta.

Radi se o projektima – Osiguranje i unapređenje operativnosti helikoptera OSBiH, Osiguranje i unapređenje operativnosti motornih vozila OSBiH, Nabavka opreme za izvršenje zadaća pomoći civilnim organima u reagiranju na prirodne i druge katastrofe i projektu – Školovanje oficira vojno-evidencijske specijalnosti – avijacija. S obzirom na ograničenost budžetskih sredstava na državnom nivou, dosad nisu osigurana potrebna sredstva za realizaciju spomenutih projekata, ali su pokrenute brojne aktivnosti na planu njihove implementacije.

- Advertisement -

Usljed spomenutih ograničenja dinamika realizacije odobrenih projekata je prolongirana, uz kontinuirano provođenje aktivnosti na djelimičnom osiguranju sredstava za višegodišnje projekte, i to najvećim dijelom putem ušteda, ili nerealizovanim nabavkama u okviru odobrenog Budžeta MOBiH. Stoga, kako iz MOBiH navode, bitno je istaći „veliku podršku partnerskih zemalja kroz doniranje sredstava i opreme, a sve u cilju kvalitetnijeg opremanja i postizanja većeg stepena operativnosti i interoperabilnosti OSBiH za vršenje zakonom propisanih misija, uključujući i učešće u međunarodnim operacijama i događajima, gdje OSBiH ostvaruju dobre rezultate“.

– U skladu sa aktuelnim okolnostima i finansijskim mogućnostima, trenutno je operativan višegodišnji projekt zanavljanja i modernizacije (specijaliziranih) motornih vozila OSBiH za koji je osigurano 7.067.000 KM, te projekt nabavke helikoptera u saradnji sa Vladom Sjedinjenih Američkih Država za koji je trenutno osigurano 7.500.000 KM (iz budžeta 2017. i 2018.). Također, u budžetskom zahtjevu za 2019. godinu planirano je dodatnih 2.000.000 KM za ovaj projekat, uz naznaku da je partnerska strana osigurala u prošloj godini 5.000.000 američkih dolara i iskazala namjeru za osiguranje dodatnih donatorskih sredstava za nabavku helikoptera u cilju opremanja i modernizacije OSBiH u okviru integracijskih procesa – pojašnjavaju iz MOBiH.

Navode i da je, uz spomenute, još operativan i projekt remonta postojećih helikoptera OSBiH u iznosu od 7.480.000 KM, iako je u proceduri rješavanje po žalbenom postupku, uz napomenu da bi njegova realizacija bila iznimno značajna za osiguranje potrebne operativnosti postojećih letjelica.

– I pored nedostatka ulaganja u opremanje i modernizaciju, OSBiH su pokazale da predstavljaju jedan od najvažnijih, ako ne i najvažniji činilac za pružanje pomoći civilnim organima u slučajevima prirodnih katastrofa – navode iz MOBiH, uz zaključak kako je neophodno osigurati podršju nadležnih institucija za povećanje finansijskih izdvajanja za odbranu, imajući u vidu materijalno stanje sredstava, opreme i infrastrukture, te preuzete obaveze u sklopu zakonom definiranih misija OSBiH.

Iz MOBiH-a poručuju kako će ovo ministarstvo i OSBiH i u narednom periodu nastaviti poduzimati aktivnosti na iznalaženju potrebnih finansijskih sredstava za realizaciju višegodišnjih projekata, orijentiranih ka modernizaciji, opremanju i jačanju ukupnih kapaciteta OS.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA