11.6 C
Sarajevo
21.09.2024

Ruka ruku miluje – sastanak Vučića i Dodika: Pustite BiH, važna je RS. Problem granica neriješen zbog bošnjačke strane

Njih dvojica danas su imali mnogo toga o čemu će razgovarati, a između ostalog razgovarali su o važnim pitanjima, ali i saradnji i mnogim projektima. Kako je kazao Vučić, dogovoreni su mnogi projekti, a uvidio je i neke nove potencijale za privlačenje stranih investitora.

Rs će od Srbije dobiti pomoć i u start-up projektima, a 500 hiljada eura već je uplaćeno, a namjeravaju još toliko uplatiti.

Izrazio je da se nada da će uskoro u Banja Luci razgovarati sa malim privrednicima, što je i najava da će uskoro posjetiti RS.

- OGLAS -

Dodik novi prijedlog podržao je Vučić, ali i Ana Brnabić.

– Riječ je o projektima, općina Dubica, rekonstrukcija Doma zdravlja, Grad Gradiška, novi vrtić u potpunosti, u Prnjavoru rekonstrukcija mokrog čvora u osnovnoj školi, općina Šipovo – izgradnja omladinskog stadiona i tako dalje. Želja je da to uradimo u svakoj općini u Republici Srpskoj, a željeli bismo to i u Federaciji, spremni smo i za općine koje nisu većinski srpske da to učinimo. Riječ je o projektima u vrijednosti od 32 miliona eura – najavio je Vučić.

- Advertisement -

Između ostalog Vučić se brine zbog brzine formiranja državne vlasti. Kaže, da je problem granica i dalje postojeći zbog bošnjačke strane.

“Razgovarali smo o odnosima BiH i Srbije. Problem granice je neriješen zbog bošnjačke strane, ali što se mene tiče, ranije predložena rješenja su prihvatljiva. RS i Srbija pokazuju saradnju da se stabilizuje čitav prostor. Postoje namjerne opstrukcije s bošnjačke strane da se ono što pripada Srbima nakon izbora oduzme i o tome sam obavijestio predsjednika Vučića”, rekao je Dodik.

Da ruka ruku miluje pokazao je i Dodik, koji je zadovoljan sastankom, a i izrazio je zahvalnost što Vučić i Srbija pokazuju htjenje i želju da pomogne RS.

– U posljednjih nekoliko godina ovo je najbolja saradnja koju imamo. S ovim projektima ćemo kompletirati zamisao da od svake od 62 općine imamo po jedan projekt – rekao je Dodik i dodao da je u pitanju ozbiljan novac i da će običan čovjek imati benefit od ove saradnje.

U posljednih nekoliko godina prema njegovim riječima najbolja je saradnja Srbije i RS-a.

Na novinarsko pitanje kako u BiH gledaju na proteste u Beogradu, Dodik je odgovorio:

– Pustite BiH, važna je RS. Šetnje niko nije ometao, a nasilje niko ne podržava. U RS-u nemaju podršku.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA