15 C
Sarajevo
03.05.2024

SDA: “EUFOR mora spriječiti okupljanje u Srebrenici! Je li ovo nova prijetnja genocidom?!”

"Posebno opasnom smatramo prijetnju i izjavu Milorada Dodika da je Bošnjacima dovoljno 25 posto teritorije i da Srbi ne mogu da žive sa Bošnjacima. Šta mu to znači? Je li to prijetnja novim etničkim čišćenjem i genocidom u BiH”, pitao je Izetbegović.

Nakon održane sjednice Predsjedništva Stranke demokratske akcije (SDA), medijima se obratio predsjednik Bakir Izetbegović.

Izetbegović se osvnruo na donošenje zakona u Narodnoj skupštini RS i izjave da Srbi i Bošnjaci ne mogu živjeti zajedno.

“Upozoravamo PIC da udarom na dostignuti nivo reformi, udarom na Ustavni sud BiH odbijanjem izbora sudija iz entiteta RS, donošenjem izbornog zakona RS-a suprotno Aneksu III Dejtonskog mirovnog sporazuma… Posebno opasnom smatramo prijetnju i izjavu Milorada Dodika da je Bošnjacima dovoljno 25 posto teritorije i da Srbi ne mogu da žive sa Bošnjacima. Šta mu to znači? Je li to prijetnja novim etničkim čišćenjem i genocidom u BiH”, pitao je Izetbegović.

- OGLAS -

Kritikovao je i odnos Srbije prema BiH te naveo da vlasti u Srbiji umjesto da se izvinjavaju u odnosu na one koji su preživjeli genocid, biraju put kojim ohrabruju Dodika i usložnjavaju sigurnosnu situaciju na Balkanu.

“Srbija nije garant Mirovnog sporazuma; ona treba samo da garantuje da neće ponavljati greške od prije trideset godina”, istakao je.

Dodao je da bi svaki pokušaj urušavanja Mirovnog sporazuma značilo urušavanje sigurnosti. Od snaga EUFOR-a traže da se spriječi provokativno okupljanje u Srebrenici, koje je najavljeno 2. maja na dan usvajanja rezolucije o genocidu u Srebrenici u UN-u.

“Pozivamo članice UN-a da usvoje rezoluciju, ali i visokog predstavnika da stavi van snage odluku o izmjeni naziva ulica u Srebrenici te da se vrate stari nazivi”, rekao je Izetbegović.

Također, Predsjedništvo SDA u zaključcima traži od Tužilaštva BiH da počne postupati po Krivičnom zakonu kojim se traži zabrana negiranja genocida i predviđaju sankcije za one koji krše ovaj zakon.

“Tužilaštvo snosi odgovornost jer su neodgovornim izjavama ohrabili ovakvo ponašanje Dodika”, istakao je.

Najavio je i potez SDA ukoliko Tužilaštvo BiH ne krene sa podizanjem optužnica zbog negiranja genocida.

“Ukoliko ne bude podizanja optužnica, tražimo od VSTV-a da smijeni Milanka Kajganića koji snosi najveću odgovornost za nepostupanje Tužilaštva u ovom slučaju”, rekao je.

Također se osvrnuo na sastanak državne koalicije prije dva dana.

“Uvjerili smo se da se ponovo gazi dostojanstvo bošnjačkog naroda i da pristaju na diktat SNSD-a i HDZ-a. Spremni su da se suprotstave OHR-u i da se razvlašćuje CIK. Nije bilo nikakvog bitnog sadržaja sa sastanka osim što su se naši predstavnici Trojke pravdali Dodiku da nemaju ništa sa rezolucijom o genocidu i kazali da njihovi zastupnici neće doći na sjednicu NSRS-a”, rekao je Izetbegović.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA