Da sirevi livanjskog kraja osvajaju regiju, potvrđuju i posljednje nagrade koje je kompanija “Eko sir Puđa”, vlasnika Tomislava Puđe, osvojila na Balkanskom festivalu sira.
Od male lokalne firme “Eko sir Puđa” kroz nekoliko godina porasla je do prepoznatljivog brenda u zemlji i regiji te sada rekonstruira i proširuje svoj proizvodni objekt.
Livanjski sir punomasni je tvrdi sir za rezanje i ribanje koji se proizvodi od miješanog kravljeg i ovčijeg mlijeka, zrije pod prirodnom korom na prirodan način, a odlikuju ga puni okus i miris te specifična i dobro izrađena pikantnost.
Sir “livanjac”, mlađi brat livanjskog sira, nastao je kao originalni proizvod obitelji Puđa, a rezultat je dugogodišnje proizvodnje sira u obitelji, kada se kuhao oslanjajući se samo na vlastita osjetila i iskustvo uz peć bez posebnih pomagala i strojeva, pa mu ta originalna obiteljska receptura daje poseban okus, miris i teksturu.
Ovčji sir s ovih područja pravi je rudnik minerala, vitamina, aminokiselina, intenzivnog mirisa i pikantnog okusa, kažu iz kompanije Eko sir Puđa.
“Nepregledni pašnjaci ovog dijela BiH, prepuni ljekovitog bilja već stoljećima prehranjuju ovce pramenke, male vunene tvornice najkvalitetnijeg mlijeka, a isto vrijedi i za koze i kozji sir koji se odlikuje specifičnim mirisom i okusom”, kazali su iz kompanije Eko sir Puđa.
Ova kompanija je kroz saradnju s USAID/Sweden FARMA II projektom osigurala nove tehnologije u kontroli kvalitete mlijeka kod farmera, a nove prakse i efikasniji mehanizmi zaštite osiguravaju dugotrajnu suradnju i povjerenje koje je ključno za proizvođača, ali i za zajednicu, stoji u priopćenju Projekta razvoja poljoprivrede i poljoprivrednog poduzetništva “FARMA II”.