15 C
Sarajevo
27.07.2024

Sjednica Vlade FBiH u 19 sati, Pehar podnosi izvještaj

Ad hoc tim Vlade FBiH danas zasjeda kako bi hitno razmotrio naknadno dostavljene ponude veleprometnika za nabavku vakcina protiv Covida i donio odluke o daljem postupanju.

Kako je potvrđeno za Vijesti.ba akon zasjedanja Ad hoc tima bić održana sjednica Vlada FBiH. Sjednica će biti održana putem aplikacije Zoom u 19 sati, a na sjednici bi predsjednik AD hoc tima Davor Pehar vladi trebao iznijeti informacije o veleprometnicima koji su se javili i dati konkretne prijedloge.

Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH danas je saopćio kako nisu zaključeni ugovori za nabavu cjepiva s veleprometnicima “MGM Farm” d.o.o. Kakanj i “Krajina Group” d.o.o. Banja Luka, jer nisu dostavili potrebnu dokumentaciju, kao ni konačnu ponudu neophodnu za zaključivanje ugovora ni nakon roka koji im je naznačen u dopisu (subota, 11. marta 2021. godine do 11.00).

- OGLAS -

Do problema je došlo, kako su u još u subotu izvjestili mediji, zbog velikih medijskih i političkih pritisaka na dobavljače. Kako je medijima nezvanično potvrdio jedan od njih, od trenutka kad je objavljeno da će biti jedan od dobavljača bio je izložen brojnim pozivima novinara koji su ga optuživali da koristi tešku situaciju kako bi zaradio na građanima Federacije, da se vakcine mogu nabaviti po znatno nižim cijenama od onih iz njegove ponude, da Federacija ne treba nabavljati ruske vakcine… zbog čega je odlučio da odustane, dok je drugi bio izložen političkim pritiscima.

– Od petka, kad su počeli problemi s odabranim dobavljačima, pokušavamo na sve načine pronaći rješenje. Tokom vikenda smo, zajedno s predstavnicima Zavoda, imali sastanke sa zvaničnicima kineske ambasade, razgovore s dobavljačima iz Belgije, Švedske, a javile su nam se još neke domaće kompanije koje se žele uključiti u nabavku. Više smo no svjesni teške situacije i pokušavamo na sve načine pronaći rješenje. Radili smo cijeli vikend i radit ćemo 24 sata dok ne obezbijedimo vakcine za građane Federacije – kazao je danas ranije premijer Fadil Novalić.

- Advertisement -

 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA