17.7 C
Sarajevo
20.09.2024

Skaka u Washingtonu potpisao inicijativu: Grad Sarajevo bez mina do 2020. godine

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka i general Gordon Sullivan, potpisali su danas u Washingtonu Memorandum o razumijevanju između Grada Sarajeva i američke organizacije ”Marshall Legacy Institute“ (MLI) kojim će se omogućiti potpuno deminiranje glavnog grada Bosne i Hercegovine do 2020. godine.

Riječ je o dokumentu koji otvara vrata za realizaciju vrijednih projekata u Sarajevu i BiH.

Domaćini gradonačelniku Sarajeva bili su general Sullivan, inače, predsjednik i osnivač MLI, te Perry Baltimore, predsjednik i izvršni direktor organizacije koja već 20 godina pomaže Bosni i Hercegovini.

- OGLAS -

”Naš cilj je Sarajevo bez mina do 2020. godine i uvjeren sam da ćemo u saradnji sa Marshall Legacy Institutom, to i postići. Grad Sarajevo se ubrzano razvija i moramo dovršiti neke procese koji su zaostavština prošlog vremena. Sigurnost i stabilnost su temelji za ekonomski napredak i boljitak u svakom smislu”, rekao je Skaka povodom potpisivanja Memoranduma.

Kako je naveo, veliki napredak je ostvaren u čišćenju Bosne i Hercegovine od užasne prijetnje koju predstavljaju mine, prije svega zahvaljujući međunarodnoj deminerskoj zajednici, posebno velikodušnoj pomoći Vlade Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Ureda za uklanjanje i smanjenje broja oružja pri američkom State departmentu.

- Advertisement -

 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA