7.7 C
Sarajevo
18.04.2024

Skandal: Patrijarh Porfirije u prvom planu, sjedi za stolom, a iza njega portret četničkog komandanta Draže Mihailovića?!

Društvene mreže u Hrvatskoj obletjela je slika kojoj bi naslov mogao biti “Porfirije i Draža”. Radi se o Porfiriju Periću, nedavno ustoličenom novom patrijarhu Srpske pravoslavne crkve, i Dragomiru Draži Mihailoviću, glavnom četničkom komandantu iz Drugog svjetskog rata.

Slika kruži internetom kao “screenshot”, odnosno kao izdvojeni snimak priloga o Porfirijevu izboru na srpski crkveni tron. Podsjetimo, patrijarh je prethodno bio na čelu zagrebačke mitropolije SPC-a, bio je njen prvi čovjek u Hrvatskoj.

Prilog o izboru novog patrijarha emitiran je na beogradskoj Televiziji Hram, čiji je logotip jasno vidljiv. Kanal donosi religijske sadržaje i prati pravoslavni život u Srbiji, piše Slobodna Dalmacija.

Njihovi novinari poslali su redakciji TV Hram pitanja o nastanku priloga, ali odgovora još nema, možda stigne idućih dana.

- OGLAS -

Naime, pokazalo se da je ipak riječ o fotografijama koje su samo iskorištene u spomenutom Hramovom prilogu, a odatle u obliku “screenshota” obletjele društvene mreže, posebno u našoj zemlji.

Fotografije su autentične, piše Slobodna Dalmacija. Nastale su 2013. godine, za potrebe novinske reportaže o monaškom životu u manastiru Kovilj u Bačkoj, dvadesetak kilometara od Novog Sada.

Reportaža je prije osam godina objavljena u “Ninu”, jednom od najuglednijih sedmičnika u Srbiji, vrlo poznatom još u vrijeme socijalističke Jugoslavije.

U to vrijeme manastirski iguman bio je upravo Porfirije Perić. Vladika će kasnije prijeći u Zagreb i preuzeti mitropolijsku službu, a onda i u Beograd, na čelo Srpske pravoslavne crkve.

“Ninova” reporterska ekipa razgovarala je tada i s episkopom Perićem, a nastala fotografija izazvat će medijski požar krajem februara 2021. godine. A šta je na njoj? Porfirije je u prvom planu, sjedi za stolom, a iza je stilski namještaj, ikone i slično. No, među slikama s lakirane ladice posebno se ističe jedna – portret četničkog komandanta Draže Mihailovića, glavom i bradom: u vojnoj odori, sa stiliziranom šajkačom i kokardom.

 

 

SD je pronašla tu Porfirijevu fotografiju iz Kovilja, pa je svako može slobodno razgledati i ocijeniti.

Prije nekoliko godina pojavio se i videoklip iz Kanade, gdje je Porfirije bio u posjeti vjernicima i kleru SPC-a. Čuje se kako traži još jednom “našu pjesmu”, a zatim svećenik Vojo Bilbija povede stih: “Zbogom ostaj mala kod ovaca, a ja odoh preko Donjeg Lapca”.

Objašnjava kako je ratnicima bilo teško, kako su se povlačili preko Pađena (pokraj Knina) i tako dalje. Čuje se kako neko iz pozadine spominje broj poginulih četnika i partizana. Vidi se da je Porfiriju već neugodno, ali Bilbija pjeva nove stihove, sada više ne o ovcama, već o Momčilu Đujiću, poznatom četničkom vođi s Dinare, odgovornom za brojna krvoprolića u Drugom svjetskom ratu u Dalmaciji.

Vidljivo je da Porfirije više nije dobre volje, da nervozno pogledava prema snimatelju i da “ne pjeva, već samo otvara usta”. Kasnije se tumačilo da mu je sve servirao Vojislav Šešelj, budući da ga je Porfirije nagazio žestokom kritikom zbog paljenja hrvatske zastave. Sve je odavno na internetu.

Naravno, novom srpskom patrijarhu i bivšem zagrebačkom mitropolitu Porfiriju – koji je i nekidan, neposredno po beogradskom ustoličenju, rekao da mu je “Hrvatska druga otadžbina” i da mu “narod koji je tamo upoznao ostaje uzor” – rado ćemo dati priliku da se o svemu detaljno očituje i da pojasni kako mu je u sobi u kojoj je, kao starješina, snimljen u Kovilju 2013. godine za leđima bila Mihailovićeva slika, čija je ona i što uopće radi u sakralnom prostoru, ne želeći trčati za senzacijama, već isključivo motivirani ustanoviti istinu: je li srpski patrijarh poklonik četničkog vođe i pokreta. Ili nije. Neka sam kaže. Da ne govore slike.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA