24 C
Sarajevo
21.09.2024

Šok izjava premijera RS-a: “Opremanje policije RS nije prijetnja, nego odbrana, to je naša vojska, tužit ćemo FBiH…”

Premijer Republike Srpske Radovan Višković izjavio je večeras da opremanje Policije Republike Srpske ne predstavlja prijetnju nikome, jer Srpska nema pretenziju da osvaja, niti da nanosi zlo bilo kome, već samo da odbrani sebe i svoje građane.

On je naveo da to što Policija Republike Srpske želi da se opremi tehnički i tehnološki, kao i da poboljša standard svojih policajaca, nije ništa što ne čine drugi, dodajući da je Policija, budući da Srpska nema vojsku, prva u odbrani Republike.

– To je nešto što je normalno u cijelom svijetu, to nije ništa što nema neko drugi, policija bilo koje druge zemlje. Oni koji kritikuju, ne očekuju valjda da će policajci Republike Srpske da nose drveno kolje umjesto palica, umjesto puške neki drveni mač, a ručna kolica umjesto oklopnog vozila – rekao je Višković za Televiziju “Pink”.

- OGLAS -

Višković je večeras rekao da je Srbija od 2014. godine u razne projekte u lokalnim zajednicama u Srpskoj uložila oko 30 miliona evra, zajedno sa danas dogovorenih 9,3 miliona evra, što je za Srpsku više nego značajna pomoć i poruka da se sa bratskih, specijalnih veza prešlo na ekonomska pitanja.

– Ono što čine predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i Vlada Srbije u posljednje vrijeme prema Srpskoj i svim našim lokalnim zajednicama je ono što su svi građani sa obje strane Drine očekivali i u prethodnom periodu – da mi te naše paralelne specijalne veze pretočimo u nešto konkretno i vidljivo – rekao je Višković.

- Advertisement -

On je naveo da je sa Vučićem razgovarao i o ubrzanju svih procedura u Srpskoj i u Srbiji u vezi sa izgradnjom zajedničkih energetskih kapaciteta u gornjem toku Drine, na području Foče gdje će biti izgrađene tri hidrocentrale – Buk Bijela, Foča i Paunci.

Na konstataciju novinara da neki građani Srbije pitaju gdje idu te pare i kako se troše, Višković je rekao da sve što je do sada Srbija uložila u Srpsku, ko god želi da provjeri to može da uradi i dobiće i njegovu pomoć da obiđe te projekte.

– Ovdje nema nema politike, prevare, kriminalnih radnji, ovo je nešto što građani Srpske sa oduševljenjem prihvataju i dočekuju – rekao je Višković.

Višković je rekao da je RS odlučila da već ovih dana podnese tužbu protiv Federacije BiH i Uprave za indirektno oporezivanje BiH kako bi zaštitila i budžet i građane manjeg bh. entiteta, zbog štete koju trpi neraspodjelom sredstava od PDV-a.

Višković je rekao da je u prva tri mjeseca ove godine RS pretrpjela štetu od 11 miliona eura, te da je o tome već razgovarao sa ministrom finansija Republike Srpske jer od tog novca RS treba da daje plate javnom sektoru, penzije, socijalna davanja…

– Tih naših 11 miliona eura prelilo se u budžet FBiH. Prema tome, oni od naših para na neki način finansiraju neke svoje potrebe, što je nedopustivo – rekao je Višković za TV Pink.

On je podsjetio da je takva situacija bila i ranije i da je RS podnijela tužbu i dobila čak izvršnu sudsku presudu od 28 miliona KM za RS, ali da banke i sudovi u FBiH ne žele da puste nalog za izvršenje.

– Od tih 28 miliona KM, koliko je presuđeno da treba da nam vrate, uspjeli smo da naplatimo samo četiri miliona KM, a 24 miliona maraka još nismo – dodao je Višković.

On je naveo da i tokom susreta sa stranim ambasadorima, među kojima su i oni iz najuticajnijih zemalja, postavlja ovo pitanje, ali da, osim trenutne zbunjenosti, nema odgovora.

Višković je rekao da ambasadorima jednostavno kaže da zamisle da ih neko zakine za 11 miliona eura za tri mjeseca na početku godine kada je svaki euro više nego bitan.

– Imate još problema, od Elektropenosa koji je u blokadi skoro 15 mjeseci, a kompletna uprava u v.d. statusu sa isteklim mandatima. Oni imaju sada na računima banaka oko 150 miliona KM, a sve je blokirano i ništa ne može da se radi – rekao je Višković.

Prema njegovim riječima, kada se iz Republike Srpske postavi pitanje da li je potrebna takva BiH, odmah se okrive RS ili premijer ili predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik ili predsjednica RS Željka Cvijanović za secesiju, rušenje dejtonske BiH, prenosi SB.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA