13 C
Sarajevo
25.10.2024

Stoltenberg: Prilika je pružena, a kako će se dogovoriti do njih je

Potvrdio je ovo na press konferenciji u Briselu generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

 

– Ministri vanjskih poslova NATO-a danas su iskazali su spremnost da pomognu BiH u reformama. Spremni smo prihvatiti prvi Nacionalni godišnji program BiH (ANP). Tu se uključuju praktične mjere koje uključuju ekonomski i političku reformu, a koje bi na kraju dovlee do punopravnog članstva u NATO-u. Sada je na BiH da napravi naredni korak i odluči da li će iskoristiti ovu priliku, rekao je Stoltenberg.

- OGLAS -

 

Isto je ponovio i na pitanje novinara:  Sada je na BIH da odluči. Neka oni odluče, mi smo donijeli odluku, mi smo spremni ako su i oni spremni.

- Advertisement -

 

Ovu odluku je danas u Briselu donijelo 30 ministara vanjskih poslova država ovog vojnog saveza.

 

Kosovo i Srbija

 

Stoltenberg je rekao da je na današnjem sastanku razgovarano i o namjerama Kosova da ide naprijed sa transformacijom sigurnosnih snaga u vojsku.

 

– Ovakav potez ne dolazi u pravom trenutku, u suprotnosti je sa savjetima NATO-a i može imati reperkusije na buduće euroatlantske integracije Kosova. Istovremeno, novi porezi koje je uvela Priština dovode do novih podjela. Ovakvi koraci otežavaju dijalog između Beograda i Prištine – kazao je Stoltenberg.

 

Naglasio je kako potiče i Beograd i Prištinu da se suzdrže od provokativnih koraka i izjava, te da pristanu na neophodne kompromise kako bi krenuli naprijed u bolju budućnost.

 

Govoreći o napretku koji je u pravcu članstva u NATO-u načinilo Skoplje, Stoltenberg ističe kako je sada na parlamentu Makedonije da završi taj proces i iskoristi historijsku priliku i postane članica NATO-a.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA