11.6 C
Sarajevo
24.09.2024

Trebamo uložiti maksimalan napor za toleranciju i multikulturalnost

Svečani prijem u povodu Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine upriličen je u petak u zgradi Vlade FBiH u Mostaru pod pokroviteljstvom zastupnika u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Edina Mušića, federalne ministrice obrazovanja i znanosti Elvire Dilberović i zamjenika predsjedavajućeg Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) Šerifa Špage.

Ministrica Dilberović kazala je kako su na ovaj događaj pozvali sve građane Bosne i Hercegovine koji na bilo koji način žele podijeliti radost nezavisnosti, suverenosti i slobode.

“Sve to imamo zahvaljujući onima koji su dali svoj život ili na bilo koji drugi način doprinijeli da danas uživamo u ovakvoj Bosni i Hercegovini. Naša glavna poruka je kako je suživot u Bosni i Hercegovini moguć, kako svi trebamo uložiti maksimalan napor za toleranciju, multikulturalnost i za Bosnu i Hercegovinu kakvu baštinimo kroz historiju, i to je jedini put prosperiteta BiH prema EU i NATO putu”, istaknula je Dilberović.

- OGLAS -

Zamjenik predsjedavajućeg Skupštine HNŽ-a Šerif Špago ocijenio je kako je ovaj dan jedan od najvažnijih u povijesti Bosne i Hercegovine.

“Na ovaj dan prije 27 godina građani su velikom većinom odlučili kako Bosnu i Hercegovinu žele kao nezavisnu državu. Od tog dana naša država je prošla kroz mnoga iskušenja među kojima je najveće iskušenje bila agresija na BiH od koje su patrioti Bosne i Hercegovine uspjeli obraniti našu državu te tako stvoriti preduvjete da svi mi danas u miru i slobodi živimo i izgrađujemo ovu državu”, kazao je Špago.

- Advertisement -

Dodao je kako bi ovaj praznik trebao biti pouka kako u budućnosti svi trebamo raditi još više kako bi stvorili državu u kojoj svaki građanin može zadovoljiti sve svoje potrebe.

Zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne Skupštine BiH Edin Mušić kazao je kako Bosna i Hercegovina danas ima čvrsto međunarodno priznanje te sva obilježja i simbole koje jedna država mora imati.

“U ovom trenutku BiH je na jednom pripremnom, ali vrlo ozbiljnom putu prema Europskoj uniji i NATO savezu, a naši unutrašnji odnosi vremenom postaju bolji i mislim da sve ide u dobrom smjeru”, ustvrdio je Mušić.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA