13.8 C
Sarajevo
20.09.2024

Tužilaštvo nije ni vodilo istragu o aferi SOA

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić podsjetio je danas na inicijativu o kojoj je u nekoliko navrata govorio, a tiče se jačanja kapaciteta državnih institucija koje se bave čuvanjem bh. granice u kontekstu povećanog broja migranata koji dolaze u BiH.

Uoči današnje sjednice Vijeća ministara BiH na kojoj bi državni ministri trebali biti upoznati o najnovijim infomacijama o tom problemu, Mektić napominje da BiH nedostaje ljudskih resursa za adekvatno čuvanje državne granice na mjestima koja koriste ilegalni migranti.

Ipak, ističe da postoji ograničenost zapošljavanja zbog finansijskih sredstava, a posebno zbog činjenice da se godinama iznos budžeta bh. institucija zadržava na istom nivou bez povećanja.

- OGLAS -

Osvrnuo se na najave blokade državne granice, kazavši da se on više zalaže za zatvaranje granice u smislu sprečavanja ilegalnih migracija, no i tu problem predstavljaju dostupni kapaciteti.

– Nemam ništa protiv ni da žicom zaštitimo granicu, ali o tome stav zajednički moraju donijeti državne institucija uključujući Predsjedništvo BiH, te osigurati finansijska sredstva – dodao je.

- Advertisement -

U toku je prestrukturiranje unutar postojećih kapaciteta institucija tako da se iz drugih agencija angažirao dodatni broj policajaca koji će dati podršku Graničnoj policiji BiH. Pokušavaju se iznaći i finansijska sredstava da bi se ojačala Granična policija BiH tehničkim kapacitetima koji bi trebali pomoći u kontroli granice.

Resorni ministar Dragan Mektić ponovo je danas ukazao da je problem migracija problem Evropske unije imajući u vidu činjenicu da je većina migranata u BiH došla iz zemalja EU, a i namjera im je put nastaviti prema zapadnim zemljama zbog čega poziva da rješenje ponudi upravo EU.

Govoreći o istrazi Tužilaštva BiH u okviru obavještajne afere Hrvatske u BiH koja je uključivala i saslušanje Mektića, kazao je da ne zna ko je tražio istragu Tužilaštva, i tvrdi da istraga i nije vođena, osim što je Tužilaštvo bilo rukovođeno privatnim motivima.

Za njega je sporna situacija da je Sigurnosno obavještajna agencija (SOA) Republike Hrvatske u dva slučaja u obavještajnom smislu djelovala unutar BiH.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA