15.5 C
Sarajevo
28.09.2024

Direktor Službe za poslove sa strancima: U BiH oko 3.000 migranata, imamo kapacitet za samo 4.200

Direktor Službe za poslove sa strancima Slobodan Ujić kazao je za Vijesti.ba kako se trenutno u BiH nalazi oko tri hiljade migranata.
“Trenutno u Imigracionom centru imamo 60 ljudi, u Salakovcu 108, Delijašu 84, Ušivaku 690, Sedri, radi se o porodicama 299, u Miralu 600, u Biri 1.600 i u Borićima 270. Dakle, prema trenutnim podacima ukupno oko tri hiljade migranata”, kaže Ujić.

Kada je u pitanju najava novog migrantskog vala iz Grčke, Ujić kaže kako ne može govoriti je li neko spreman za taj migrantski val, jer svaka agencija ima svoj djelokrug poslova koje radi.

“Služba za poslove sa strancima niti ima uslova niti je zakonom predviđeno da smo mi po bilo kojem pravilniku dužni da osiguramo smještaj migrantima. Za to su zadužena neka druga ministarstva i to je pitanje za državu, koliki su njeni smještajni kapaciteti i koliko ova država može da primi ilegalnih migranata. Služba za strance sa svojim ljudskim i tehničkim potencijalima je do sada izlazila na kraj s migrantskom krizom, sve njih smo registrovali, mogli smo uzeti njihove biometrijske podatke, intervjuisati jedan dio njih. Prošle godine smo uspjeli vratiti jedan dio njih, zajedno sa IOM-om smo vratili nekih 700 lica u zemlje porijekla putem readmisije”, napominje Ujić.

- OGLAS -

On dodaje kako je ogroman uspjeh kada vratite 700 ljudi.

“BiH ima kapacitete za oko 4.200 migranata i to je za ovakvu državu, čuo sam da je to i predsjedavajući Vijeća ministara rekao, maksimalan kapacitet. Nisam od onih koji misle da se otvaranjem novih smještajnih kapaciteta riješava kriza. Ne. Kriza se riješava jačanjem Granične policije, jačanjem ljudstva tehničkim potencijalima na granici BiH sa susjednim zemljama iz kojih ilegalno migranti ulaze u BiH”, smatra direktor Službe za poslove sa strancima.

- Advertisement -

Ujić dodaje kako se ovdje radi prije svega o mješovitim migracijama, te da najmanje ima izbjeglih i raseljenih osoba.

“Među njima je najviše državljana Pakistana, od početka godine je ubjedljivo najviše Pakistanaca, više nego svih drugih. Više se radi o ekonomskim migrantima nego o izbjeglim i raseljenim licima. Moram istaći kako niko od njih nema nijedan identifikacioni dokument, tako da je vrlo teško utvrditi njihov identitet. Oni svi ulaze ilegalno u BiH, negdje oko 80 posto sa teritorije Srbije i 20 posto sa teritorije Crne Gore”, kaže Ujić.

Ujić zaključuje kako je BiH za njih samo tranzitna ruta na putu ka krajnjem odredištu u neku od zemalaj Evropske unije.

“Više od 99 posto njih odmah želi napustiti teritoriju BiH i krenuti porema njihovom cilju, a to je jedna od zemalja EU. Dakle, kroz intervjue koje mi radimo nema njih koji kažu da im je cilj BiH i da žele ostati ovdje. Oni BiH koriste kao tranzitno područje”, zaključio je Slobodan Ujić.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA