17 C
Sarajevo
18.10.2024

U BiH ušao 23.541 migrant, njih 1.358 podnijelo zahtjev za azil

Službi za poslove sa strancima od 1. januara do 19. decembra ove godine prijavljen je 23.541 nezakoniti migrant, a namjeru za azil izrazilo je njih 22.177, ali je zahtjev za azil podnijelo 1.358 migranata. Najviše migranata došlo je iz Pakistana (7.735), Irana (3.639), Sirije (2.937), Afganistana (2.770), Iraka (2.116). Ministarstvo sigurnosti u saradnji sa nadležnim institucijama i agencijama poduzima mjere u skladu sa Akcijskim planom hitnih mjera i zaključcima VMBiH. Pripadnici SIPA-e, DKPT-a i MUP-a RS još uvijek pružaju podršku Graničnoj policiji BiH u obavljanju poslova nadzora granice.

Jačanje državne granice, jačanje kapaciteta Službe za poslove sa strancima i Sektora za migracije, te realizacija sporazuma o readmisiji, jačanje kapaciteta u oblasti azila i borba protiv krijumčarenja migranata i dalje ostaju prioriteti Bosne i Hercegovine.

Na današnjoj sjednici Vijeće ministara BiH je na prijedlog Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, donijelo Odluku o odobravanju grant sredstava za osiguranje humanitarnih potreba migranata smještenih u centrima u Salakovcu putem Crvenog krsta/križa grada Mostara.

- OGLAS -

Odlukom je iz budžeta Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH 150.000 KM dodijeljeno Crvenom krstu/križu Grada Mostara za osiguranje humanitarnih potreba migranata smještenih u Salakovcu.

Za provedbu Odluke zaduženi su Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH i Ministarstvo finansija i trezora BiH.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA