22.7 C
Sarajevo
22.09.2024

U Sarajevu porukama mira obilježena stogodišnjica završetka Velikog rata

Bio je to rat u kojem je prvi put upotrijebljeno razarajuće oružje i kojem je život izgubilo oko 20 miliona ljudi, a povod ovom ratu bio je atentat na austrougarskog prestolonasljednika Franca Ferdinada i njegovu suprugu na koje je prilikom posjete Sarajevu 28. juna 1914. godine pucao Gavrilo Princip.

Građani Sarajeva su se ove godine pridružili onima u Ujedinjenom Kraljevstvu, Njemačkoj i ostatku Evrope u posebnom obilježavanju ovog dana, uz zvonjavu crkvenih zvona i druge sadržaje kojima se izražava podrška miru i solidarnost sa žrtvama.

Sve vjerske zajednice u Bosni i Hercegovini obilježile su stogodišnjicu završetka Prvog svjetskog rata. U 12:30 sati oglasila su se zvona na katedrali Srca Isusova u Sarajevu, dok su u subotu posebnim svjetlima bile osvijetljene Gazi Husrev-begova biblioteka i Kuršumli medresa.

- OGLAS -

Aškenaška sinagoga osvijetljena je cijeli vikend, a u pravoslavnim crkvama danas su upriličeni posebni pomeni i služene posebne molitve, a u znak sjećanja na poginule i uz poruku da se ratna razaranja ne smiju ponavljati.

Također, Asocijacija nezavisnih intelektualaca – Krug 99 na ovaj dan organizirala je sesiju o temi “Mržnja kao oblik života”, upozorivivši da se i danas politike, koje su željele ostvariti takozvano pravo svakog naroda da živi u jednoj državi, bude.

- Advertisement -

Večeras će sarajevska Vijećnica biti osvijetljena bojama nacionalne zastave Poljske jer je na datum okončanja rata obnovljena nezavisnost te zemlje, čime će ovo zdanje biti jedno u nizu iluminiranih svjetskih najpopularnijih arhitektonskih objekata poput Empire State Buildinga ili Eiffelovog tornja.

Međunarodni seminar „Izgradnja mira, 1918.- 2018.“ sa mladima iz Bosne i Hercegovine, Njemačke i Francuske održava se u Sarajevu od 7. do 12. novembra, povodom obilježavanja stogodišnjice završetka Prvog svjetskog rata.

Dvadeset studenata iz Bosne i Hercegovine, Njemačke i Francuske su proučavali na ovom seminaru lekcije iz Prvog svjetskog rata radi bolje izgradnje mira u Evropi i svijetu, i to kroz razmjenu mišljenja, razgovore sa historičarima i predstavnicima civilnog društva u Bosni i Hercegovini.

U ponedjeljak 12. novembra francuski ambasador u Bosni i Hercegovini Gauillaume Rousson i otpravnik poslova ambasade Njemačke u Bosni i Hercegovini Christian Sedat, učestvovaće u završnom dijelu seminara zajedno sa ostalim učesnicima.

Projekt organiziraju Youth Initiative for Human Rights Bosnia and Herzegovina i Forum ZFD Bosnia and Herzegovina, u saradnji sa ambasadama Njemačke i Francuske u Bosni i Hercegovini, i uz podršku Ministarstva vanjskih poslova Njemačke i Francuske misije za obilježavanje stogodišnjice završetka Prvog svjetskog rata.

Centralna manifestacija obilježavanja 100. godišnjice završetka Velikog rata upriličene je danas ispred Trijumfalne kapije u Parizu gdje su se okupili lideri više od 60 zemalja svijeta, a među njima i predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović.

Izražavajući nadu da će poruke mira i zajedništva poslane iz Pariza biti ideja vodilja svima, Izetbegović je naglasio da su u ratovima svi gubili, posebno na Balkanu kojim je ratni požar prošao tri puta, označio i početak i kraj 20. stoljeća.

Izetbegović je naglasio da zbog bolnog povijesnog iskustva, Bosna i Hercegovina treba ujedinjenu Evropu, Evropu mira, prosperiteta i saradnje, te da zaslužuje svoje mjesto u toj porodici slobode i demokratije.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA