27 C
Sarajevo
27.09.2024

U Sarajevu sastanak odsjeka turkologije s bh. univerziteta

Ured za obrazovanje Ambasade Turske u BiH organizirao je danas u Sarajevu sastanak odsjeka turkologije s bh. univerziteta kako bi razgovarali o trenutnom stanju i budućnosti tih odsjeka u BiH.

Sastanku, koji je održan pod pokroviteljstvom ambasadora Turske u BiH Halduna Koča, prisustvovali su rektori univerziteta na kojim se izučava turski jezik i književnost, dekani, šefovi odsjeka turkologije, profesori, te predstavnici Orijentalnog i Yunus Emre instituta.

Ambasador Koč je istakao da je to prvi sastanak te vrste koji je organizovala Ambasada, te da ga smatra osnovom za razmjenu ideja za poboljšanje nastavnog procesa i rješavanje eventualnih problema.

- OGLAS -

– Poznavanje turskog jezika u Bosni i Hercegovini iz dana u dan raste i ovaj sastanak predstavlja dobru platformu za razmjenu mišljenja – rekao je Koč.

Na sastanku je istaknutio da je za vrijeme Jugoslavije u Sarajevu 1950. osnovana prva katedra za turski jezik, a odmah nakon toga s radom je počeo i Orijentalni institut. Te dvije institucije, koje naredne godine obilježavaju 70. godina od osnivanja, nastavljaju da budu centar rada turkologije u BiH.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA