17.7 C
Sarajevo
20.09.2024

UNDP implementira projekt ‘Smanjenja poplavnog rizika u slivu Vrbasa’

„Po proračunima koje mi imamo potrebno je oko 500 miliona KM ukupne zaštite da bi se mogli zaštiti od nepogoda koje se dešavaju jednom u 200 godina, bilo da se radi o poplavi kakva je bila 2014. godine ili zemljotresu koji se desi jednom u 250 godina“ navodi Filipović.

 

Prepoznat je značajan potencijal za razvoj paketa proizvoda osiguranja od prirodnih katastrofa za sva četiri obuhvaćena segmenta i identifikovan je pozitivan stav prema obaveznosti osiguranja od obuhvaćenih katastrofa po nižoj cijeni u odnosu na komercijalnu. Za sva četiri segmenta procijenjeni su očekivana premija i osigurana suma za građevinski objekat i stvari (i zalihe za privredne subjekte) za paket proizvoda osiguranja od poplava od vodotoka, klizišta i odronjavanja zemljišta i zemljotresa. Očekivana premija i osigurana suma je utvrđena za poljoprivredne proizvođače za paket proizvoda osiguranja od poplava od vodotoka, suše, grada i drugih opasnosti.

- OGLAS -

 

“Ovo istraživanje može da bude osnova za razvoj modela paketa proizvoda osiguranja od prirodnih katastrofa za različite segmente – domaćinstva, javne ustanove, preduzeća i poljoprivredne proizvođače – u cilju njihove zaštite” navodi Raduška Cupać, rukovodilac UNDP projekta.

- Advertisement -

 

U narednom periodu, rezultati istraživanje će biti predstavljeni donosiocima odluka, a biće razmotreno i organizovanje kampanje podizanja svijesti javnosti o mogućim modelima osiguranja, navode iz UNDP-ja.

 

Projekt „Smanjenja poplavnog rizika u slivu rijeke Vrbas“, realizuje se u saradnji sa Ministarstvom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Ministarstvom za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS, entitetskim ministarstvima nadležnim za upravljanje vodama i civilnim zaštitama, i 14 opština u slivu rijeke Vrbas.

 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA