7.7 C
Sarajevo
18.04.2024

Upravni odbor KCUS-a: “Razmotrit ćemo razloge za uskraćivanje saglasnosti Gavrankapetanoviću”

Privremeni Upravni odbor Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) oglasio se povodom jučerašnje odluke federalnog ministra zdravstva Nediljka Rimca koji nije dao saglasnost za imenovanje Ismeta Gavrankapetanovića na čelo ove zdravstvene ustanove.

Saopćili su da je Upravni odbor jučer zaprimio dopis Federalnog ministarstva zdravstva u kojem su informisani da Ministarstvo ne može dati saglasnost na imenovanje Ismeta Gvarankapetanovića za generalnog direktora KCUS-a.

Podsjetili su da je članom 66. stav 3. Zakona o zdravstvenoj zaštiti propisano je da direktora zdravstvene ustanove imenuje Upravni odbor uz prethodnu saglasnost federalnog ministra zdravstva.

- OGLAS -

“Privremeni Upravni odbor djeluje u okviru svojih nadležnosti i ne može utjecati na mišljenje Federalnog ministarstva zdravstva. Privremeni Upravni odbor će na prvoj redovnoj sjednici detaljno razmotriti razloge za uskraćivanje saglasnosti i ispitati argumente koje je ministarstvo dostavilo”, ističu.

Ističu da redovan rad i funkcionisanje KCUS-a ni u jednom trenutku nisu došli u pitanje te da Privremeni upravni odbor i v. d. generalnog direktora imaju sve ovlasti, tako da izbor stalnih organa uprave ne utječe na brzinu i kvalitet liječenja pacijenata.

“Koristimo ovu priliku i da jasno kažemo da Privremeni upravni odbor nije davao nikakve zvanične izjave vezano za proceduru davanja saglasnosti”, zaključuju iz Privremenog upravnog odbora KCUS-a.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA