20 C
Sarajevo
26.10.2024

Uskoro restauracija i rehabilitacija željezničke stanica Bistrik

Planirano je da nekadašnji reprezentativni objekat velike historijske vrijednosti, postane muzej, mjesto susreta i kulturnih događaja te znatno obogati turističku ponudu i uljepša bh. prijestolnicu

Gradsko vijeće Sarajeva usvojilo je odluku o realizaciji novog kapitalnog projekta obnove i rehabilitacije historijske građevine, zgrade željezničke stanice Bistrik u Sarajevu.

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka dobio je podršku 20 vijećnika da pokrene aktivnosti koje će omogućiti obnovu ovog nacionalnog spomenika BiH, koji već desetljećima propada.

- OGLAS -

Planirano je da nekadašnji reprezentativni objekat velike historijske vrijednosti, postane muzej, mjesto susreta i kulturnih događaja te znatno obogati turističku ponudu i uljepša bh. prijestolnicu.

Usvajanjem ove odluke, gradonačelnik Skaka najavio je konkretne aktivnosti pronalaska najefikasnijeg puta ka obnovi ovog nacionalnog spomenika.

- Advertisement -

“Grad Sarajevo nastavlja da realizuje kapitalne projekte. Želimo obnoviti, restaurirati reprezentativni objekt i onda u njega jednim dijelom smjestiti muzej željeznice. Imamo ključni, humani poziv u ovoj priči, a to su porodice koje žive u neuslovnom prostoru. Želimo ih adekvatno zbrinuti, a ovaj nacionalni spomenik vratiti državi s krajnjim ciljem pretvaranja Bistričke stanice u značajnu kulturnu instituciju i turističku atrakciju”, istakao je Skaka.

Gradski vijećnici su podržali ovu inicijativu i ovlastili Gradsku upravu da krene u aktivnosti koje uključuju riješavanje imovinsko-pravnih pitanja te saradnju sa drugim institucijama i subjektima.

“Svjesni smo da je riječ o krupnom izazovu i zamršenom pravnom čvoru, ali uvjereni smo da do kraja ovog mandata možemo nacionalni spomenik vratiti građanima, nasuprot propadanju i ruglu u kojem porodice žive potpuno neuslovno”, rekao je Skaka, navodi se u saopćenju Grada Sarajeva.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA