12.7 C
Sarajevo
27.07.2024

Ustavni sud FBiH: Vlada KS je neustavna

Ustavni sud Federacije Bosne i Hercegovine donio je odluku da je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona i djelokruga organa uprave i upravnih organizacija Kantona Sarajevo neustavan.
 

Radi se o zakonu na osnovu kojeg je formirana Vlada KS na čelu sa Edinom Fortom, tačnije na osnovu kojeg su ukinuta pojedina ministarstva u Kantonu Sarajevo, a osnovana druga. Većina u Skupštini KS je Zakon izglasala 17. decembra, kad im se jako žurilo, pa je on stupio na snagu već 18. decembra. Vlada na čelu s Fortom imenovana je 5. januara 2021.

Utvrđuje se da Zakon, navodi se u odluci Ustavnog suda FBiH, nije saglasan sa Ustavom Federacije BiH, jer postupak njegovog donošenja nije proveden u skladu sa Poslovnikom Skupštine KS.

Ocjenu ustavnosti postupka donošenja Zakona tražio je premijer Federacije Fadil Novalić.

- OGLAS -

Novalić je tada tražio odonošenje privjeremene mjere kojom bi se privremeno obustavila primjena Zakona.

Kao što je poznato, Vlada KS je formirana i to sa dva ministarstva koja se tiču obrazovanja umjesto jednog do tada. Tako KS sada ima Ministarstvo za nauku, visoko obrazovanje i mlade na čelu s ministricom Melikom Husić-Mehmedović (prijedlog samostalnih zastupnika) te Ministarstvo za odgoj i obrazovanje na čijem je čelu Naida Hota-Muminović (Narod i pravda).

- Advertisement -

Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša kako se nekada zvalo, spojeno je sa Ministarstvom komunalne privrede i infrastrukture. Pa sada dva u jedan se zove Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša na čijem čelu je Enver Hadžiahmetović (Narod i pravda).

Ovo je samo jedna u nizu odluka Ustavnog suda koja je pravni šamar Fortinoj vladi, kako onoj prvoj, tako i sadašnjoj.

Zastupnici opozicije, tačnije SDA, u više navrata su u skupštinskim klupama upozoravali da ovakav način izmjene Zakona nije u skladu sa procedurama i da će se “Četvorka” suočiti sa posljedicama svojih odluka.

Odluka je u Ustavnom sudu Federacije Bosne i Hercegovine donesena jednoglasno.

Agencija / 
 
Agencija / 
- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA