11.6 C
Sarajevo
16.09.2024

Velić pozvala Klub Srba u Skupštini BPK-a da se konstituiše

Predsjedavajuća Skupštine Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde Edita Velić (DF) pozvala je Klub Srba u kantonalnom parlamentu da dostavi termin sjednice na kojoj bi bio izabran predsjednik kluba i dopredsjedavajući Skupštine.

Ističe da je obavila razgovore s predstavnicima OHR-a o nastavku konstituirajuće sjednice kantonalnog parlamenta na kojoj je izabrana za predsjedavajuću uz podsjećanje da odluke sa te sjednice, zahtjevom za ocjenu ustavnosti, nastoji osporiti 11 poslanika koji joj nisu prisustvovali.

– Razgovarala sam s predstavnicima OHR-a kojima su se obratili jer im je navodno uskraćeno pravo da delegiraju svog kandidata za dopredsjedavajućeg, odnosno predsjedavajućeg skupštine što mislim da nam u ovom trenutku ne treba jer svih 25 poslanika u skupštini bili su pozvani na sjednicu. To što se oni nisu odazvali ne mora značiti i ne daje za pravo nekome da tumači da im je uskraćeno pravo. Svih mjeseci nakon izbora je uskraćeno i pravo mnogim građanima na mnoge stvari dok se mi bavimo sami sobom. Ja ću pozvati i Klub Srba da odredi datum kada će izvršiti izbor i delegirati kandidata za predsjedavajućeg, odnosno dopredsjedavajućeg skupštine – kazala je Velić.

- OGLAS -

Ona je pozvala i Stranku demokratske akcije (SDA) da dostavi prijedlog za mandatara Vlade BPK Goražde.

– Kada dobijem prijedlog od Kluba poslanika SDA koji predlažu mandatara vlade, u roku od deset dana održat će se sjednica Skupštine kako to Poslovnik nalaže, na kojoj bi se potvrdio mandatar i izabrala nova Vlada BPK Goražde. Sjednica Kolegija Skupštine zakazana je za četvrtak, 7. marta u 13 sati i tada ćemo odrediti termin održavanja prve redovne sjednice. Prošlo je dovoljno vremena, bavili smo se sami sobom, bili smo neažurni kada su u pitanju žive stvari koje interesuju građane BPK Goražde i to smo zanemarili. Sazrelo je vrijeme da što hitnije održimo sjednicu Skupštine na kojoj bi se razmatrali mnogi dokumenti od kojih korist imaju naši građani – istakla je predsjedavajuća Skupštine BPK Goražde.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA