21.6 C
Sarajevo
18.07.2024

Vidović: Dokazat ćemo da je svaka radnja premijera Novalića bila zakonita (VIDEO)

Advokatica premijera Federacije BiH Fadila Novalića Vasvija Vidović je tokom iznošenja uvodnih riječi na glavnom pretresu u predmetu „Fadil Novalić i drugi“ kazala da će, suprotno tvrdnjama Tužilaštva o kriminalnom planu i njegovom provođenju, odbrana dokazati da je svaka radnja premijera koju je poduzeo bila zakonita i usmjerena na sprečavanje, odnosno ublažavanje poslijedica pandemije.

Vidović je po okončanju današnjeg ročišta izjavila novinarima da je prvo govorila o formalnim nedostacima optužnice koji su, kako je navela, u ovom predmetu takve prirode da se rijetko vide u krivičnim postupcima, pogotovo na državnom sudu, sa jako mnogo propusta formalne prirode, od neopisanosti djela, itd.

Dodala je da će se u nastavku suđenja koristiti, prije svega, svim tužiočevim dokazima, „jer njihovi dokazi, da se objektivno interpretiraju, dali bi sasvim drugačiji rezultat“.   

- OGLAS -
 

– Mi smo sami u ovom krivičnom predmetu proveli vrlo temeljite istrage, saslušali smo svoje svjedoke, proveli smo brojna vještačenja, po veoma ozbiljnim institucijama i vještacima. Potpuno je drugačija slika po stavu odbrane, od one koju pokazuje Tužilaštvo – navela je Vidović.       

Komentirala je i najavu da će Tužilaštvo tokom dokaznog postupka tražiti mjere zabrane za optužene, kazavši da se „stiče jedan utisak neprirodne zainteresiranosti da se smijeni premijer Federacije BiH“.

- Advertisement -

– To je nešto što je već riješeno. Zna se kad se stavljaju priojedlozi za mjere. Bio je prijedlog za pritvor odbijen, potom su predlagane mjere koje su bile na snazi i one su potpuno poštovane. Potpuno je neuobičajeno bar meni, do sada nisma imala ni jedan ovakav slučaj da se, iako je Sud ranije odlučio, bez da se bilo kakva nova činjenica ili nova okolnost desila, da se ponovo traže mjere – kazala je Vidović, dodajući da će se o tome izjašnjavati sljedeći put.               

Po njenim riječima, neobična je upornost da nakon dvije sudske odluke vezano za to ponovo predlažu izricanje takve mjere, „naročito poslije situacije da su ipak ti respiratori dobili verifikaciju, da ipak ti respiratori imaju ozbiljnog proizvođača koji je javno objavio svojstva tog respiratora“.

Dodala je kako vjeruje da će velike probleme imati BiH, zato što sui ih već kontaktirali „američki advokati koji će zastupati tu kinesku firmu“.

– Imat će ozbiljne probleme BiH zbog toga što je ipak od državnog organa nešto što je upotrebljivo, upotrebljava se u mnogo država u svijetu, proglašeno neupotrebljivim – izjavila je Vidović novinarima nakon današnjeg suđenja.

Ona je u sudnici, iznoseći uvodnu riječ, nakon što je pročitana i obrazložena optužnica, iskazala razočarenje da je jedan ovakav pravni akt ikada mogao proći kontrolu sudije za prethodno saslušanje jednog državnog suda.

– Ova najteža krivična djela koja se stavljaju na teret optuženom Novaliću (pranje novca, primanje dara ili drugih oblika koristi trgovinom uticajem) ne samo da nisu potkrijepljena dokazima, nego nisu ni činjenično opisana optužnicom. Tužilaštvo tvrdi da je premijer izvršio krivično djelo primanje dara ili drugih oblika koristi trgovinom uticajem, a ne navode od koga je, kada, gdje i u kojem iznosu zahtijevao ili primio dar. Isto se odnosi i na navodno pribavljanje protivpravne imovinske koristi čiju visinu prema navodima optužnice „tužilaštvo ima namjeru utvrđivati tek na glavnom pretresu“ – kazala je Vidović.

Tužilaštvo nam, dodala je ona, u suštini tvrdi da je premijer Novalić zloupotrijebio okolnost proglašenja pandemije, osmislio i proveo kriminalni plan s ciljem sticanja protivpravne imovinske koristi grupi lica, koju je u tu svrhu udružio.

– Tvrdimo da niti jedan jedini dokaz na koji se pozivaju, ne potvrđuje njihovu tezu o kriminalnim aktivnostima premijera. Suprotno tome, dokazat ćemo da je Tužilaštvo zanemarilo stvarnu situaciju, u kojoj su se iz dana u dan pogoršavale okolnosti izazvane pandemijom, kako u svijetu tako i kod nas. Suprotno tvrdnjama Tužilaštva o kriminalnom planu i njegovom provođenju, dokazat ćemo da je svaka radnja premijera koju je poduzeo bila zakonita i usmjerena na sprečavanje, odnosno ublažavanje poslijedica pandemije – istaknula je advokatica Vidović.

 Dodala je da će, za razliku od Tužilaštva koje tvrdi da je premijer u periodu od 16. marta pa do 27. maja 2020. godine osmislio i realizovao kriminalni plan nabavke respiratora, dokazati da se on, u tom periodu, borio na tri iole moguća pravca djelovanja. Prvo, za izradu respiratora u fabrikama iz kojih i sam dolazi, znajući mogućnosti tih fabrika; drugo, nastojao je da privatne bosanske kampanije „Prevent“, „Hifa petrol“, „Hifa oil“ i „Bingo“ nabave respiratore, što je već učinila bosanska firma „Violet” i treće, da se nabave raspiratori komercijalnim putem, kroz Federalnu upravu civilne zaštite.

– Tužilaštvo je tvrdilo da Fadil Novalić, kao premijer, nije trebao da se bavi pitanjem nabavke respiratora, a mi ćemo dokazati da u tome nema ništa neobično, pogotovo nezakonito. Dokazat ćemo da je sve što je uradio bilo u okviru službene dužnosti, primjerene vremenu i okolnostima tog vremena – kazala je advokatica Vidović.

Dokazat ćemo, dodala je ona, da Tužilaštvo zanemaruje ključne činjenice: da je Vlada jednoglasno, a ne premijer, donijela odluku o davanju prethodne saglasnosti FUCZ za nabavku materijala i opreme u uslovima pogoršane epidemiološke situacije.

– Cijela Vlada, ne samo premijer, je 9. aprila 2020. primila na znanje informaciju Federalnog štaba civilne zaštite da je 3. aprila 2020. sklopljen ugovor o kupovini 100 respiratora i da je u vezi s tim jednoglasno usvojen zaključak Vlade kojim se ta činjenica prima na znanje – navela je Vidović u svom izlaganju.

Najavila je da će odbrana dokazat da ne stoji više puta ponavljana tvrdnja Tužilaštva da su samo zdravstvene organizacije mogle nabavljati materijale, sredstva i opremu, u datoj situaciji.

– Dokazat ćemo da posao nabavke respiratora nije proveden protivno Zakonu o javnim nabavkama. Dokazat ćemo da u situaciji kakva je bila, nije bilo ništa neobičnog u tome što se kao ugovorna strana pojavila Srebrena Malina d.o.o., u čijoj prethodnoj djelatnosti nije bila nabavka respiratora. Ovo je zapravo bila pojava u cijelom svijetu – navela je Vidović.

U vezi s tvrdnjom Tužilaštva da “kupljena, a potom isporučena medicinska oprema – 100 komada respiratora tipa ACM812A ne posjeduje ni minimum potrebnih bitnih karakteristika za adekvatan tretman pacijenata srednje i teške kliničke slike oboljenja Covid, zbog čega se ne preporučuje njena primjena u jedinicama intenzivne terapije“, kazala je da će odbrana dokazati da je ova vrsta respiratora kupljena i upotrebljava se od strane različitih država, uključujući susjednu Srbiju.

– Pokazat ćemo da se Tužilaštvo u ovom predmetu, bez zakonskog osnova, koristeći vanjske pomagače, na potpuno neprimjeren način, iza zavijese, miješalo u procedure daljeg postupanja s respiratorima, nakon njihovog dolaska u Sarajevo, iako oni nikada nisu bili oduzeti od suda ili tužilaštva, u skladu zakonom.

Pokazat ćemo da je tužilaštvo cijelo ovo vrijeme generisalo histeriju o neupotrebljivosti i opasnim svojstvima ovih respiratora, provodeći svoj media plan – navela je, između ostalog, tužiteljica Vidović.

U Sudu Bosne i Hercegovine danas je počeo glavni pretres u slučaju „Respiratori“, u kojem je prvooptuženi premijer Federacije BiH Fadil Novalić.

U ovom slučaju optuženi su i suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak, vlasnik poljoprivrednog preduzeća Srebrena malina Fikret Hodžić te dopremijerka FBiH i ministrica finansija Jelka Milićević.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA